Bílá, nebo hnědá vejce? Záleží jen na tom, kolik vám vaše peněženka dovolí. A jak rozmazlené jsou vaše chuťové buňky.
V ničem jiném – tedy ani ve výživové hodnotě či kvalitě chovu drůbeže – se totiž neliší. A to i přesto, že bílá vejce vždycky působila tak nějak nepřirozeně, jako by byla chemicky ošetřená.
Není však divu, že se redakce serveru Tech Insider rozhodla přijít rozdílu mezi bílými a hnědými vejci na kloub – nestojí totiž stejně. Jak jste se mohli přesvědčit, hnědá vejce bývají o něco dražší než bílá.
Na vině ale není kvalita vajec, respektive úroveň chovu slepic či druh krmiva. Ano, hnědá vejce obsahují více omega-3 mastných kyselin. Ale rozdíl je zanedbatelný, uvedl Tro Bui z Cornellovy univerzity, který se věnuje výzkumu živočichů.
Za barevné odlišení mohou geny. Je to jednoduché – kuřata s bílým peřím a bílými místy na stranách hlavy nesou bílá vejce, tmavě zbarvená s červenými místy na hlavě zase hnědá.
V čem jsou tedy hnědá vejce „speciální“, že kvůli nim musíme sáhnout hloub do peněženky? Lidově řečeno, hnědé slepice jsou tak trochu otesánci – sežerou více krmiva než sličné bílé kolegyně. Proto je jejich chov nákladnější. A vejce dražší.
Letitý mýtus, že hnědá vejce jsou zdravější než bílá, je u konce. Jediným důvodem, proč příště sáhnout po bílých, je zkrátka to, že ušetříte. A možná vám zachutnala víc než hnědá – mají trošku jinou chuť.
Zdroj: Tech Insider