Mají vysoký obsah vitaminu C, posilují odolnost vůči alergiím i rakovině, zmírňují nepříjemné pocity při menstruaci, zpomalují stárnutí. A hlavně – v boji proti zánětům močové soustavy účinkují stejně efektivně jako antibiotika! Brusinky se díky mimořádnému množství živin a antioxidantů řadí mezi tzv. superpotraviny. Spojte je s následujícími přísadami a dostanete chody prospěšné po všech stránkách. Inspirováno nejlepšími světovými foodblogery.
Krocaní quesadilla s brusinkami a sýrem Brie (The Clever Carrot)
Doba na přípravu: 15 minut
Počet porcí: 1
Ingredience:
2 tortilly
1 vrchovatá polévková lžíce brusinkové omáčky
2 plátky šunky
1/3 hrnku krocaního masa
1 čajová lžička nahrubo nakrájené petržele
5 tenkých plátků sýru Brie
1 čajová lžička olivového oleje (dle libosti)
sůl a pepř
snítky petržele na oblohu
Postup: Rozehřejte velkou nepřilnavou nebo plochou grilovací pánev na nízkou teplotu. V tenké vrstvě rozetřete brusinkovou omáčku na jednu z tortill. Přidejte plátky šunky, krocana a petržel, okořeňte a nakonec navrstvěte sýr Brie. Navrch položte druhou tortillu. Umístěte quesadillu na pánev a nechte ji tam, dokud se sýr nezačne rozpouštět a tortilla nezezlátne. Opatrně ji otočte a opečte z druhé strany. Přemisťte quesadillu na prkénko a nechte ji asi minutu vychladnout. Teď už ji stačí jen naporcovat. A je to.
***
Sladké brusinkové čatní se zázvorem (A Brown Table)
Doba na přípravu: 60 minut
Počet porcí: cca 1 hrnek
Ingredience:
1 hrnek sušených nebo 2 hrnky čerstvých brusinek
4 polévkové lžíce hnědého cukru
¼ hrnku kandovaného zázvoru
¼ hrnku čerstvé pomerančové šťávy
½ čajové lžičky pomerančové kůry
1 čajová lžička sušeného mletého zázvoru
¼ hrnku červeného vína
½ čajové lžičky mletého chilli
Postup: Všechny ingredience zamíchejte v kastrolu se silným dnem a povařte je na mírném ohni asi 45 minut. Objem směsi by se měl zredukovat na méně než polovinu. Směs ochutnejte a dle libosti přidejte hnědý cukr, pomerančovou šťávu nebo mleté chilli. Po 45 minutách sundejte směs z plotny, nechte ji vychladnout a naplňte jí zavařovací sklenici. Spotřebujte asi do 1 měsíce od otevření. Čatní můžete servírovat teplé, studené i při pokojové teplotě.
***
Salát z quinoy s brusinkami, pekanovými ořechy, hruškami a pomerančovo-medovou zálivkou (I am a Food Blog)
Doba na přípravu: 80 minut
Počet porcí: 6–8
Ingredience:
1 a 1/2 hrnku quinoy
1 a ¾ hrnku + 2 polévkové lžíce zeleninového nebo kuřecího vývaru
1–2 čajové lžičky oleje
1 cibule nakrájená na kostičky
2 řapíky pokrájeného celeru
¾ hrnku opražených a nasekaných pekanových oříšků
¾ hrnku sušených brusinek
2 hrušky nakrájené na kostičky
½ hrnku jarní cibulky
2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
kůra a šťáva z 1 pomeranče
2 čajové lžičky medu
sůl a čerstvě namletý pepř dle libosti
Postup: Propláchněte quinou vodou, následně ji vysušte a uvařte dle návodu. Vysypejte ji do nepřilnavé pánve a zlehka ji restujte na mírném ohni 1–2 minuty. Přilijte vývar, přiveďte směs k varu, snižte teplotu na minimum a pod pokličkou vařte 15 minut. Pánev odstavte a nechte ji zakrytou dalších 5 minut. Quinou přemístěte do velké mísy, promíchejte a nechte ji vychladnout. Na středním plameni rozehřejte pánev s olejem a přidejte cibuli a celer, dokud nezměknou. Nesmí ale zhnědnout. Stáhněte pánev z plotny a cibuli s celerem přidejte do quinoi spolu s pekanovými ořechy, brusinkami, hruškami a jarní cibulkou. V jiné misce vyšlehejte společně olivový olej, pomerančovou šťávu, kůru a med, okořeňte a vmíchejte do quinoy. Pro výraznou chuť nechte všechny ingredience 20 minut odležet. Podávejte okamžitě.
***
Domácí granolové tyčinky s brusinkami (Rose Water and Orange Blossoms)
Doba na přípravu: 80 minut
Počet porcí: 15 tyčinek
Ingredience:
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek oloupaných mandlí
1 hrnek strouhaného kokosu
½ hrnku opečených pšeničných klíčků
2 polévkové lžíce másla
2/3 hrnku medu
¼ hrnku hnědého cukru
1 a ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
¼ čajové lžičky soli
½ hrnku nasekaných vypeckovaných datlí
½ hrnku pokrájených sušených meruněk
½ hrnku sušených brusinek
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem dno plechu nebo zapékací mísy o rozměrech 23 cm × 33 cm × 5 cm a vyložte nádobu pečícím papírem tak, aby papír na delších stranách přesahoval výšku nádoby cca o 4 cm. Smíchejte ovesné vločky, mandle a kokos, rozprostřete je na pečící papír a za občasného promíchání pečte 10–12 minut, dokud nezezlátnou. Poté směs přesypejte do větší misky a snižte teplotu na 150 °C. Na středním plameni přiveďte máslo, med, hnědý cukr, vanilkový extrakt a sůl k varu a míchejte 1 minutu. Přidejte opečenou směsí ovesných vloček, mandlí a kokosu, ještě předtím se ale ujistěte, že jsou obě směsi teplé, jinak se nespojí. Vmíchejte datle, meruňky a brusinky. Vzniklou hmotu vlijte na připravený plech, navlhčete si dlaně a s co největší silou ji vytlačte rovnoměrně na celý plech. Pečte 25 až 30 minut, dokud granola nezíská zlatavý nádech. Po 2 až 3 hodinách granolu vyjměte z plechu pomocí přesahujících okrajů papíru a nakrájejte ji. Pokud se chystáte na výlet, jednoduše zabalte sušenky do nepoužitého pečícího papíru nebo potravinové fólie. Tato svačinka jistě přijde k chuti.
***
Brusinkové muffiny s pekanovými ořechy (Elizabeth Minchilli in Rome)
Doba na přípravu: 45 minut
Počet porcí: 24 muffinů
Ingredience:
4 hrnky proseté směsi hladké a polohrubé mouky
2 polévkové lžíce kypřícího prášku
2 čajové lžičky soli
6 vajec
1 a 1/3 hrnku mléka
12 polévkových lžic rozpuštěného másla
1 hrnek cukru
2 hrnky čerstvých brusinek
1 hrnek nasekaných pekanových ořechů
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte suché složky, tedy mouku, sůl a kypřící prášek. Ve větší míse spojte vejce, mléko a máslo a dobře promíchejte. Přidejte cukr a opět zamíchejte. Vpracujte suché ingredience a přisypte brusinky a ořechy. Hmotu rozdělte do 24 košíčků na muffiny a pečte 20–25 minut.
***
Čerstvý brusinkový jogurtový nápoj (The Clever Carrot)
Doba na přípravu: 5 minut
Počet porcí: 2
Ingredience:
¼ hrnku brusinek
1 zmrazený banán
½ bílého jogurtu
½ hrnku jablečné šťávy
1 čajová lžička chia nebo lněných semínek (libovolné)
1 čajová lžička medu, agávového nebo javorového sirupu
Postup: Dejte všechny ingredience do mixéru typu blender a zpracujte je na hladkou, smetanovou směs. Přidejte med a sirup dle chuti a je hotovo.
***
Brusinkový koktejl Moscow mule (A Brown Table)
Doba na přípravu: 40 min
Počet porcí: 2 porce
Ingredience:
Na brusinkovo-vanilkový sirup:
4 hrnky čerstvých a propláchnutých brusinek
1 hrnek vody
½ hrnku krupicového cukru
¼ hrnku hnědého cukru
1 vyškrabaný vanilkový lusk
¼ čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče
Na koktejl:
led
45 ml vodky
3 polévkové lžíce brusinkovo-vanilkového sirupu (dle návodu výše)
silné zázvorové pivo
šťáva z 1 dílku limetky
Postup: Na středním až velkém plameni přiveďte k varu směs brusinek, vody, cukru a vanilky. Poté plamen snižte na střední teplotu a mírně vařte 30 minut. Směs občas promíchejte. Až se voda zredukuje a směs zhoustne, odstavte hrnec z plotny. Směs propasírujte špachtlí přes jemné síto a pevné části v sítu vyhoďte. Vmíchejte pomerančovou šťávu. Sirup nechte vychladnout v lednici ideálně několik dnů. Naplňte sklenici na víno do poloviny ledem. Přidejte vodku, připravený brusinkovo-vanilkový sirup a nakonec zázvorové pivo. Vše řádně zamíchejte. Do koktejlu vymačkejte limetku dle chuti, ještě jednou zamíchejte a můžete servírovat.