Někdo ji miluje, jiný nesnáší. Pro českou kuchyni je ale typická. Podávat ji navíc můžete v řadě variací, ať už v klasické podobě s vařeným hovězím, s plněnými paprikami, nebo třeba s masovými kuličkami. Hodí se k ní rýže, kynuté knedlíky i těstoviny. Na přípravu není vůbec složitá, přesto můžete její chuť ještě doladit. Stačí znát triky těch nejlepších šéfkuchařů.
Rajčata upečte
Ať už používáte čerstvá, nebo konzervovaná rajčata, zvažte příště, zda je před přípravou omáčky nejdřív neupéct v troubě. Tahle relativně úplně jednoduchá věc zcela změní konečnou chuť jídla. Pečená rajčata jinak "obyčejné" omáčce dodají hloubku.
Přidejte tvrdý sýr
Až vám příště zbude ztvrdlý konec nějakého trvanlivého tvrdého sýra, jako jsou například parmezán nebo romano, nevyhazujte ho. I když většina z nás tuto část sýra nejí, přestože jedlá je, je ve skutečnosti velmi chutná. A právě rajské omáčce dodá ojedinělou příchuť. Přidejte konec sýra do omáčky v tom momentu, kdy se začne vařit. Většina sýru se při vaření zcela rozpustí. Pokud však náhodou ne, ujistěte se, že jste před podáváním z omáčky odstranili veškeré zbytky.
Vsaďte na víno
Nezáleží na tom, které zrovna doma máte. Červené i bílé víno se pro dodání chuti rajčatové omáčce opravdu dobře hodí. Červené jí přidá bohatost a robustnost, zatímco bílé víno ovocnou chuť. Víno přilijte brzy, hned na začátku procesu vaření – hned, jak osmažíte cibulku a rajčata. Následně ho nechte vyvařit. Alkohol vyprchá, zatímco úžasná chuť zůstane.
Sáhněte po másle
Ano, opravdu to myslíme vážně. Přidáním několika lžic másla klasickou rajskou omáčku přetransformujete v doslova božskou manu. Máslo má neskutečnou sílu, omáčka díky němu získá bohatou sametovou chuť. Navíc pokud potřebujete omáčku zahustit, zapomeňte na hromadu mouky. Studené máslo z lednice nakrájejte na malé kostky, ty zlehka obalte moukou a hoďte do vroucí omáčky. Dělají to tak Francouzi.
Vyzkoušejte ančovičky
Určitě si říkáte, že rybičky přece do rajské omáčky rozhodně nepatří. Ještě nedávno bych s vámi souhlasila. Mohu vás ale ujistit, že po jakékoliv rybí chuti nenajdete v hotovém jídle ani památky. Přidejte jeden až dva filety hned na začátku přípravy do rozpáleného tuku, ve kterém se úplně rozpustí. Pokud nemáte ančovičky, nahraďte je kouskem sardelové pasty.