Plněné ořechy patří mezi stálice na vánočních stolech. Plnit je přitom můžete rozličnými druhy krémů. Vyzkoušejte například klasický ořechový nebo pařížský...
Těsto na ořechy
Ingredience: 300 g tuku, 400 g hladké pšeničné mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 140 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, trochu citronové kůry. Pokud chcete mít ořechy tmavé, přidejte 2 lžíce kakaa.
Postup: Každou formičku na ořech postupně vyplňte trochou těsta. Snažte se, aby vrstva těsta byla tenká, protože těsto při pečení nabude na objemu. V těstě ve formičce musí být důlek, aby se ořechy později lépe plnily. Naplněné formičky poskládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 8 až 10 minut. Z tohoto množství těsta vytvoříte přibližně 200 ks, tedy po slepení 100 ks ořechů. Než vám ořechy vychladnou, můžete se pustit do přípravy krému. Spojte vždy dvě půlky ořechu krémem. K dozdobení ještě můžete špičku hotového ořechu namočit v rozpuštěné čokoládě. Případně navíc tu část ořechu, na které je čokoláda, položit do misky s kokosem nebo mletými ořechy, které se na čokoládu přilepí. Fantazii se meze nekladou.
Máslový krém s čokoládou
Ingredience: 200 g másla, 150 g krupicového cukru, trochu vanilkového cukru, 2 žloutky, 100 g nastrouhané hořké čokolády (65%).
Postup: Ušlehejte máslo s cukrem a žloutky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte ji trochu vychladnout. Pak ji zašlehejte do máslového krému. Nejdříve dejte krém ztuhnout do lednice a teprve až je tuhý, vložte krém do zdobicího sáčku a naplňte upečené ořechy.
Ořechový krém
Ingredience: 200 g másla, 120 g mletých vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, polovinu sáčku vanilkového cukru, trochu mléka, rum podle chuti.
Postup: Umleté ořechy svařte v troše mléka. Až směs vychladne, přidejte máslo, cukr, vanilkový cukr, rum a vše spolu ušlehejte.
Krém ze Salka
Ingredience: 200 g másla, 1 plechovka Salka, 30 g mletých ořechů, 1 lžíce rumu.
Postup: Konzervu Salka vložte do hrnce s vodou, aby konzerva byla ponořena. Vařte 2,5 hodiny. Plechovku otevřete až po vychladnutí. Během varu obsah konzervy zkaramelizuje. Máslo ušlehejte do pěny a postupně přilévejte vařené Salko z konzervy a šlehejte. Nakonec dochuťte rumem.
Pařížský krém
Ingredience: 1 smetana na šlehání 31%, 100 g čokolády na vaření, 250 g másla, 100 g cukru krupice.
Postup: Svařte spolu smetanu s čokoládou. Pak vyšlehejte do pěny máslo s cukrem. Následně pomalu přilévejte čokoládovou smetanu a vyšlehejte na tuhý krém.