Recept na plněné ořechy, osvědčené vánoční cukroví. A k tomu čtyři druhy krémů!

Recept na plněné ořechy, osvědčené vánoční cukroví. A k tomu čtyři druhy krémů!
Zdroj: Wikimedia Commons, CC BY 3.0, Dezidor – Vlastní dílo

Plněné ořechy patří mezi stálice na vánočních stolech. Plnit je přitom můžete rozličnými druhy krémů. Vyzkoušejte například klasický ořechový nebo pařížský...

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 04. 12. 2019 14:03

Těsto na ořechy

Ingredience: 300 g tuku, 400 g hladké pšeničné mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 140 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, trochu citronové kůry. Pokud chcete mít ořechy tmavé, přidejte 2 lžíce kakaa.

Postup: Každou formičku na ořech postupně vyplňte trochou těsta. Snažte se, aby vrstva těsta byla tenká, protože těsto při pečení nabude na objemu. V těstě ve formičce musí být důlek, aby se ořechy později lépe plnily. Naplněné formičky poskládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 8 až 10 minut. Z tohoto množství těsta vytvoříte přibližně 200 ks, tedy po slepení 100 ks ořechů. Než vám ořechy vychladnou, můžete se pustit do přípravy krému. Spojte vždy dvě půlky ořechu krémem. K dozdobení ještě můžete špičku hotového ořechu namočit v rozpuštěné čokoládě. Případně navíc tu část ořechu, na které je čokoláda, položit do misky s kokosem nebo mletými ořechy, které se na čokoládu přilepí. Fantazii se meze nekladou.

Máslový krém s čokoládou

Ingredience: 200 g másla, 150 g krupicového cukru, trochu vanilkového cukru, 2 žloutky, 100 g nastrouhané hořké čokolády (65%).

Postup: Ušlehejte máslo s cukrem a žloutky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte ji trochu vychladnout. Pak ji zašlehejte do máslového krému. Nejdříve dejte krém ztuhnout do lednice a teprve až je tuhý, vložte krém do zdobicího sáčku a naplňte upečené ořechy.

Ořechový krém

Ingredience: 200 g másla, 120 g mletých vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, polovinu sáčku vanilkového cukru, trochu mléka, rum podle chuti.

Postup: Umleté ořechy svařte v troše mléka. Až směs vychladne, přidejte máslo, cukr, vanilkový cukr, rum a vše spolu ušlehejte.

Krém ze Salka

Ingredience: 200 g másla, 1 plechovka Salka, 30 g mletých ořechů, 1 lžíce rumu.

Postup: Konzervu Salka vložte do hrnce s vodou, aby konzerva byla ponořena. Vařte 2,5 hodiny. Plechovku otevřete až po vychladnutí. Během varu obsah konzervy zkaramelizuje. Máslo ušlehejte do pěny a postupně přilévejte vařené Salko z konzervy a šlehejte. Nakonec dochuťte rumem.

Pařížský krém

Ingredience: 1 smetana na šlehání 31%, 100 g čokolády na vaření, 250 g másla, 100 g cukru krupice.

Postup: Svařte spolu smetanu s čokoládou. Pak vyšlehejte do pěny máslo s cukrem. Následně pomalu přilévejte čokoládovou smetanu a vyšlehejte na tuhý krém.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články