Velikonoční zajíček patří k jarnímu křesťanskému svátku stejně jako pomlázka nebo kraslice. Své místo má nejen v tradiční koledě, ale i coby motiv na dekorativních doplňcích. Okořeňte si každoroční rutinní přípravu pečením těchto rozkošných „ušatých“ muffinů!
Počet porcí: cca 12 zajíčků
Doba na přípravu: 35 min
Ingredience:
Na muffiny:
1 2/3 hladké mouky + 1 hrnek cukru + ¼ lžičky jedlé sody + 1 lžička kypřicího prášku + ¾ hrnku soleného másla (pokojová teplota) + 3 vejce + 3 lžičky vanilkového extraktu + ½ hrnku zakysané smetany + ½ hrnku mléka + 1/3 až ½ hrnku cukrářského zdobení (ve formě rýže)
Na krém:
450 g nesoleného másla (pokojová teplota) + 8 hrnků moučkového cukru + ½ hrnku smetany
Na dekoraci:
1 lžíce fondánu + ½ hrnku růžového krupicového cukru (např. na cukrovou vatu) + 12 maršmelounů + 24 malých čokoládových peciček + 2 hrnky slazeného strouhaného kokosu
Postup:
Muffinové bochánky:
Prosejeme všechny suché ingredience do velké mísy. V jiné smícháme mokré přísady a zapracujeme je do suchých. Nakonec jemně vmícháme cukrářskou rýži a rozdělíme těsto do papírových košíčků na muffiny. Pečeme při 170 °C asi 20 minut. Nebo dokud středy muffinů nebudou na dotek pružné.
Krém:
Šleháme máslo, dokud nebude lehké a nadýchané. Po hrnkách zašleháme cukr. A nakonec i smetanu. Přiléváme ji pomalu a sledujeme konzistenci – možná nebude třeba celé množství.
Na ozdobu:
Pomocí cukrářského sáčku vytlačíme polevu na vychladlé muffiny. Vezmeme je do ruky a „namočíme“ do strouhaného kokosu. Rozřízneme diagonálně maršmelouny a v místě řezu je obtiskneme do růžového cukru. Ouška připevníme na krém.
Z fondánu vytvarujeme malé kuličky (čumáčky), které obalíme v růžovém cukru. Připevníme spolu s pecičkami na krémové čepičky. Hody, hody!
Zdroj: Preppy Kitchen