Zapomeňte na tučné maso nebo smažená nezdravá jídla a uvařte si něco lahodného, ale zároveň zdravého. Tělo vám poděkuje tím, že se budete mít více energie, vitality a životního elánu. O tom, že vegetariánská jídla jsou obecně dietnější než ta klasická, mluvit asi ani není třeba.
Na podzim je třeba tělo zásobovat zeleninou bohatou na nejrůznější vitamíny. Ať už je to červená řepa, česnek nebo třeba zelí, všechny tyto potraviny udělají vašemu tělu prospěšnou službu a navíc se nemusíte bát, že by vaší rodině nechutnaly.
Pikantní polévka z červené řepy
Suroviny:
1 čl olivového olej
1 hrnek nasekané cibule
4 hrnky netučného kuřecího vývaru
2 hrnky vody
1/2 čl soli
1/4 čl čerstvě mletého pepře
3 středně velké červené řepy, očištěné a rozpůlené
1 střední brambora, oloupaná, rozkrájená na čtvrtky
1 bobkový list
1čl limetkové šťávy
8 čl zakysané smetany
Postup:
V hrnci na středně rozpáleném oleji zpěňte cibulku doběla (cca 3 minuty), přilejte kuřecí vývar a následujících 6 surovin ze seznamu (skončíte bobkovým listem). Přiveďte polévku k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte odkryté cca 20 minut, až bude řepa úplně měkká. Vyjměte bobkový list, polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a ještě asi 5 minut prohřívejte. Poté polévku odstavte z ohně a přidejte limetkovou šťávu. Polévku doporučuji servírovat v kulatých miskách ozdobenou lžičkou zakysané smetany.
Zelné placky
Suroviny:
1 sklenice kysaného zelí
8 lžic tuku
1-2 vejce
sůl
kmín
1,5 hrnku polohrubé mouky
máslo
Postup:
Zelí překrájíme, vmícháme do něj rozehřátý vlahý tuk, vejce, sůl, kmín, mouku a zpracujeme těsto. Rozetřeme ho do vymazaného pekáčku a upečeme. Po upečení potřeme máslem.
Poctivá česnečka
Suroviny:
1/2 pórku
20 dkg eidamu
česnek - dle chuti a síly
olej
starší chleba
1 zeleninový bujón
kmín drcený
majoránka
sůl
máslo
tavený sýr
Postup:
Na másle osmahneme nakrájený pórek a zalijeme vodou. Přidáme bujón, kmín, cca 4 stroužky česneku, tavený sýr a necháme vařit. Na pánvi pak na sádla uděláme chlebové krutony. Polévku dosolíme a přidáme majoránku, chvilku ještě provaříme a podáváme - na dno misky dáme nastrouhaný stroužek česneku, krutony, navrch nastrouhaný sýr a zalijeme horkou polévkou.
Podzimní teplý salát z kořenové zeleniny
Suroviny:
2 velké mrkve
2 petržele
1/2 středně velkého celeru
1 větší batát
2 menší bulvičky červené řepy
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
2 hrsti vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
hrst nasekané petrželky
šťáva z poloviny citrónu
1/2 - 1 lžíce vinného octa
Postup:
Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kolečka, batát, celer a řepu oloupeme a nakrájíme na menší plátky.
Zeleninu dáme do zapékací misky, polijeme 2 lžícemi oleje, lehce osolíme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Během pečení občas opatrně promícháme a pečeme asi 30 minut, až je zelenina měkká, ale ještě pevná. V misce smícháme ořechy, petrželku, citrónovou šťávu, zbytek oleje, sůl, pepř a ocet podle chuti. Upečenou zeleninu přelijeme připravenou zálivkou a teplé podáváme.