V Česku je zvykem jíst na první den roku čočku. Věříme totiž, že pokrm z čočky na Nový rok, ať už je to polévka, či čočka jako příloha, nám přinese v následujícím roce peníze. Kromě tohoto pěkného zvyku je také fajn si uvědomit, že čočka je zdravá a její konzumací tedy myslíme i na své tělo.
Původ této lidové pověry je nejasný. Čočka svým tvarem připomíná peníze, proto je prý spojována s tímto zvykem. Na stůl se tak většinou alespoň jednou ročně v obavě před nedostatkem financí dostane tato zdravá luštěnina plná bílkovin, vitaminů B a železa mnohdy i těm, kteří ji jinak příliš nevyhledávají. Často se také říká, že na novoročním stole by neměla být drůbež a prakticky nic létavého, aby nám neulétlo štěstí.
Červená čočka se sýrem feta a bylinkami
Suroviny:
- 250 g červené čočky
- mořská sůl v mlýnku Kania
- 2 bobkový list Mikado
- 2 - 3 stroužky česneku
- 2 papriky (žlutá a červená)
- 4 – 5 řapíkatých celerů
- 3 lahůdkové cibulky
- 150 g cherry rajčat
- černý pepř v mlýnku Kania
- extra panenský olivový olej Primadonna
- bílý vinný ocet Acentino
- 1 hrst čerstvých bylinek (bazalka, listová petržel, máta)
- 200 g sýru feta Eridanous
- 125 g rukoly
Postup:
Červenou čočku vaříme ve vroucí osolené vodě s bobkovým listem a česnekem asi 4 – 5 minut. Dáváme pozor, aby se čočka nerozvařila. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Mezitím očistíme a omyjeme všechnu zeleninu. Papriky, řapíkatý celer a lahůdkovou cibulku nakrájíme na menší kostky. Cherry rajčata nakrájíme podle velikosti na čtvrtiny nebo poloviny. Zeleninu přendáme do větší mísy, přidáme scezenou čočku, ze které jsme vyndali bobkové listy a česnek. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a vinným octem a zlehka promícháme.
Přidáme nadrobno nasekané bylinky a na větší kousky nakrájený sýr feta. Promícháme a podle potřeby osolíme, opepříme a dochutíme vinným octem.
Vepřové kostky s čočkou a klobásou
Suroviny:
- 600 g vepřových kostek na guláš Řezníkova čerstvá porce
- keramický mlýnek s mořskou solí Kania
- keramický mlýnek s pepřem Kania
- hladká mouka Castello na pomoučnění
- řepkový olej Promienna
- 100 g uherské klobásy Pikok
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer)
- 3 bobkové listy Mikado
- 1 plechovka loupaných krájených rajčat Freshona (400 g)
- 2 lžíce sladké mleté papriky Mikado
- 500 ml vepřového vývaru
- 200 g čočky Cornfarm
- listová petržel
Postup:
Vepřové kostky osolíme, opepříme, pomoučníme, opečeme v rozehřáté pánvi s olejem ze všech stran a vyjmeme z hrnce. Na výpeku orestujeme klobásu nakrájenou na půlkolečka, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a česnek na plátky, po chvíli přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer, bobkový list, rajčata, necháme krátce probublat, zaprášíme paprikou, podlijeme vývarem, maso vrátíme zpět do pánve a dusíme do poloměkka. Přidáme nenamočenou čočku a společně uvaříme doměkka.
Uzená krkovice se špenátem a čočkou
Suroviny:
- 400 g uzené krkovice Pikok
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- olivový olej Primadonna
- 3 - 4 bobkové listy Mikado
- 7 stroužků česneku
- kuličky celého pepře Mikado
- mořská sůl v mlýnku Kania
- černý pepř v mlýnku Kania
- 200 g čočky Cornfarm
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce bílého vinného octa Acentino
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 2 lžíce másla Pilos
Postup:
Očištěnou a omytou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Zeleninu orestujeme v hrnci na troše olivového oleje. Přidáme bobkové listy, nadrobno nakrájené 4 stroužky česneku a kuličky celého pepře. Osolíme a opepříme. Restujeme, dokud zelenina trochu nezměkne. Čočku propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Přidáme k zelenině, promícháme a podlijeme teplým vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 20 - 30 minut doměkka. Čočku nakonec ochutíme bílým vinným octem a nadrobno nasekanou listovou petrželí.
Uzenou krkovici nakrájíme na silnější plátky, osušíme papírovými ubrousky a grilujeme z obou stran v rozpálené grilovací pánvi na troše olivového oleje dozlatova. Asi 3 minuty před stažením z ohně přidáme do pánve 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky a máslo. Po rozpuštění másla přidáme omytý a osušený špenát, lehce osolíme, opepříme a restujeme, až trochu změkne.