Recepty z čočky na Nový rok: Přinese vám peníze, ale i zdraví

35. Čočka – 13,39 g v ¾ hrnku (vařená).
Zdroj: Pechism.org
Tvarohové koláčky:

Těsto:
500 g špaldová hladká mouka
80 g cukr krupice
100 g máslo
5 g sůl
2 žloutky
250 g mléko
20 g droždí
kůra z 1 citronu.

POSTUP:
Droždí rozdrobíme do mléka, smícháme se žloutky a 200 g mouky a necháme 30 minut nakynout. Přidáme zbylé ingredience a vymícháme hladké, nelepivé těsto. Necháme hodinu v teplém místě přikryté kynout. 

Náplň:
500 g tvaroh v kostce
120 g cukr krupice
100 g rozinky v rumu
2 vejce
- všechny ingredience smícháme v míse vařechou dohladka.

Drobenka:
120 g hladká mouka
55 g máslo
50 g cukr krupice
1 g sůl
- vypracujeme drobenku, pro větší hrudky přidáme pár kapek vody.

Na dokončení:
200 g másla.

POSTUP:
Těsto rozvážíme po 20 g na pomoučený val, každý kousek roztáhneme do placky a na každou dáme lžičku tvarohové náplně, řádně “zakoulíme” a umístíme na plech pokrytý pečicím papírem. Můžeme lehce postříkat vodou a hodinu v teplém místě nechat vykynout. Potřeme rozpuštěným máslem pomoci mašlovačky. Bohatě zasypeme drobenkou. Pečeme při 180 °C asi 10-12 minut.

Zelňáky:

Suroviny:

250 g odkapaného kysaného zelí
250 g hladká mouka
150 g sádlo i se škvarky
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky majoránky.

POSTUP:
Všechny ingredience smícháme, lžičkou namočenou ve vodě tvoříme na plech tenké placičky, které při 180 °C upečeme dozlatova. Skvělé jsou k pivu i vínu!
Loupáky:

Suroviny:

500 g hladká mouka
250 g mléko
85 g cukr krupice
15 g vanilkový cukr
1 žloutek
75 g měkké máslo
25 g droždí 
vajíčko na potření
mák, hrubý cukr.

Postup:

V mléce rozmícháme droždí a asi 100 g mouky, přikryté necháme 1 hodinu kynout v pokojové teplotě. Po vykynutí přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Rozdělíme na dílky po 50 g, uválíme do kuličky a ty posléze do pramene, který vytvarujeme do loupáčku. Necháme na plechu s pečicím papírem vykynout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Loupáčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem a hrubým cukrem. Pečeme prudce a krátce, asi 7-8 minut. Nejlepší jsou ještě vlažné, samozřejmě s pravým máslem a domácím jahodovým džemem. 

Kremrole:

Suroviny:

250 g máslo
250 g šlehačka
450 g špaldová hladká mouka
1/2 lžičky soli. 

Sníh:
4 bílky
250 g cukr krupice 
1 lžíce citronové šťávy. 

Na dokončení:
1 vejce
50 g cukr moučka. 

POSTUP:
Z másla, mouky a soli uděláme drobenku, do které přidáme vychlazenou smetanu a rychle zpracujeme v těsto. Necháme v chladničce asi 1 hodinu odpočinout. Poté vyválíme na pomoučněném vále na sílu asi 3 mm, nakrájíme rádýlkem či nožem na stejně silné proužky, potřeme vajíčkem a jednotlivé pruhy natáčíme na plechová tvořítka na trubičky. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 25 až 30 minut. Ještě vlažné sejmeme z tvořítek a necháme dobře vychladnout. Ve vodní lázní či mikrovlnce nahřejeme za stálého míchání bílky, cukr a citronovou šťávu do horka, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Poté ušleháme do pevného nadýchaného sněhu. Sněhem naplníme cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a kremrole jím naplníme. Před podáváním pocukrujeme.
+ 4 fotky+ 5 fotek

V Česku je zvykem jíst na první den roku čočku. Věříme totiž, že pokrm z čočky na Nový rok, ať už je to polévka, či čočka jako příloha, nám přinese v následujícím roce peníze. Kromě tohoto pěkného zvyku je také fajn si uvědomit, že čočka je zdravá a její konzumací tedy myslíme i na své tělo.

Petra Járková
Petra Járková 01. 01. 2020 10:00

Původ této lidové pověry je nejasný. Čočka svým tvarem připomíná peníze, proto je prý spojována s tímto zvykem. Na stůl se tak většinou alespoň jednou ročně v obavě před nedostatkem financí dostane tato zdravá luštěnina plná bílkovin, vitaminů B a železa mnohdy i těm, kteří ji jinak příliš nevyhledávají. Často se také říká, že na novoročním stole by neměla být drůbež a prakticky nic létavého, aby nám neulétlo štěstí.

Červená čočka se sýrem feta a bylinkami

Lidl

Suroviny:

  • 250 g červené čočky
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • 2 bobkový list Mikado
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 papriky (žlutá a červená)
  • 4 – 5 řapíkatých celerů
  • 3 lahůdkové cibulky
  • 150 g cherry rajčat
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • bílý vinný ocet Acentino
  • 1 hrst čerstvých bylinek (bazalka, listová petržel, máta)
  • 200 g sýru feta Eridanous
  • 125 g rukoly

Postup:

Červenou čočku vaříme ve vroucí osolené vodě s bobkovým listem a česnekem asi 4 – 5 minut. Dáváme pozor, aby se čočka nerozvařila. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Mezitím očistíme a omyjeme všechnu zeleninu. Papriky, řapíkatý celer a lahůdkovou cibulku nakrájíme na menší kostky. Cherry rajčata nakrájíme podle velikosti na čtvrtiny nebo poloviny. Zeleninu přendáme do větší mísy, přidáme scezenou čočku, ze které jsme vyndali bobkové listy a česnek. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a vinným octem a zlehka promícháme.

Přidáme nadrobno nasekané bylinky a na větší kousky nakrájený sýr feta. Promícháme a podle potřeby osolíme, opepříme a dochutíme vinným octem.

Vepřové kostky s čočkou a klobásou

Lidl

Suroviny:

  • 600 g vepřových kostek na guláš Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • hladká mouka Castello na pomoučnění
  • řepkový olej Promienna
  • 100 g uherské klobásy Pikok
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer)
  • 3 bobkové listy Mikado
  • 1 plechovka loupaných krájených rajčat Freshona (400 g)
  • 2 lžíce sladké mleté papriky Mikado
  • 500 ml vepřového vývaru
  • 200 g čočky Cornfarm
  • listová petržel

Postup:

Vepřové kostky osolíme, opepříme, pomoučníme, opečeme v rozehřáté pánvi s olejem ze všech stran a vyjmeme z hrnce. Na výpeku orestujeme klobásu nakrájenou na půlkolečka, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a česnek na plátky, po chvíli přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer, bobkový list, rajčata, necháme krátce probublat, zaprášíme paprikou, podlijeme vývarem, maso vrátíme zpět do pánve a dusíme do poloměkka. Přidáme nenamočenou čočku a společně uvaříme doměkka.

Uzená krkovice se špenátem a čočkou

Lidl

Suroviny:

  • 400 g uzené krkovice Pikok
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • olivový olej Primadonna
  • 3 - 4 bobkové listy Mikado
  • 7 stroužků česneku
  • kuličky celého pepře Mikado
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 200 g čočky Cornfarm
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce bílého vinného octa Acentino
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 2 lžíce másla Pilos

Postup:

Očištěnou a omytou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Zeleninu orestujeme v hrnci na troše olivového oleje. Přidáme bobkové listy, nadrobno nakrájené 4 stroužky česneku a kuličky celého pepře. Osolíme a opepříme. Restujeme, dokud zelenina trochu nezměkne. Čočku propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Přidáme k zelenině, promícháme a podlijeme teplým vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 20 - 30 minut doměkka. Čočku nakonec ochutíme bílým vinným octem a nadrobno nasekanou listovou petrželí.

Uzenou krkovici nakrájíme na silnější plátky, osušíme papírovými ubrousky a grilujeme z obou stran v rozpálené grilovací pánvi na troše olivového oleje dozlatova. Asi 3 minuty před stažením z ohně přidáme do pánve 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky a máslo. Po rozpuštění másla přidáme omytý a osušený špenát, lehce osolíme, opepříme a restujeme, až trochu změkne.

NA DALŠÍ ZDRAVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články