Fialová bobule je koncentrovaný zázrak přírody. Borůvky mají neuvěřitelně široký výčet zdravotních benefitů a jejich pravidelné konzumace vás zaručeně udrží v kondici. Pokud nemáte to štěstí a nenasbíráte si borůvky přímo v lese, pak se asi vaší volbou stanou borůvky z obchodu. Nejčastěji se jedná o tzv. kanadské borůvky, které jsou výrazně větší, chuťově srovnatelné s lesními, jen po nich nebudete mít fialovou pusu. Již druhým rokem je dodavatelem borůvek do obchodů Tesco odbytové družstvo Čerstvě utrženo resp. jejich farmy na jižní Moravě v Hovoranech a Velkých Bílovicích. Neváhejte a stavte se pro koncentrovanou dávku zdraví.
Sedm důvodů proč bychom měli konzumovat borůvky
1) Obsahují antioxidanty, které zachytí volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním. Jsou obsaženy hlavně ve slupce borůvek.
2) Zpomalují známky předčasného stárnutí např. vrásky, stařecké skvrny, šedý zákal, osteoporóza, vypadávání vlasů, demence a Alzheimerova choroba.
3) Posilují imunitní systém, podpoří vás při boji proti chřipce, angíně, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak.
4) Podporují dobrý zrak, pomáhají zregenerovat oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Pomáhají předcházet vzniku šerosleposti, a pokud už potíže s viděním za šera máte, pomohou vám je výrazně zmírnit.
5) Pomohou v boji jak proti průjmu (sušené), tak proti zácpě (čerstvé).
6) Zklidňují nervy a působí proti stresu.
7) Snižují tzv. "špatný cholesterol".
Recepty na borůvkové pochoutky
Borůvky jsou vítaným pomocníkem v kuchyni, hlavně u sladkých receptů jsou výbornou dekorací a skvěle podtrhnou chuť každého receptu, ať už se jedná o dort, oblíbené cupcakes nebo smoothie. Inspirovat se můžete i našimi recepty, které naleznete níže.
Dort - borůvkové zrcadlo
Ingredience
Na korpus:
150 g máslové sušenky
80 g másla
Na krém:
500 g měkkého tvarohu
250 g mascarpone
200 g moučkového cukru
100 g smetany ke šlehání
5 ks želatina v plátcích
½ borůvkového rozvaru
Na borůvkový rozvar: 350 g borůvky, 40 g třtinového cukru
Na vrchní vrstvu: ½ borůvkového rozvaru, 2 želatina plátky
Postup přípravy:
-
Sušenky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a směsí vyložíme dortovou formu o velikosti 20cm. Necháme odpočinout cca 30 minut v lednici.
-
Předtím, než se dáme do přípravy krému, uděláme si borůvkový rozvar. Borůvky rozmixujeme, smícháme s cukrem a přivedeme k varu. Poté vaříme ještě 10 minut a přepasírujeme přes sítko. Výslednou tekutinu si rozdělíme na dvě poloviny.
-
Do mísy si dáme mascarpone, cukr a smetanu. Šleháme asi 3 minuty, až se vše spojí, začneme postupně zašlehávat tvaroh. Polovinu borůvkového rozvaru přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přidáme lehce vymačkanou želatinu, kterou jsme nechali 5 minut namočenou ve vodě. Do borůvkového rozvaru s želatinou dáme jednu lžíci tvarohového krému, promícháme a poté vše vlijeme do tvarohové směsi a důkladně rozmícháme. Výsledný krém naneseme na sušenkový základ a vložíme na 3 hodiny do lednice.
-
Druhou polovinu borůvkového rozvaru přivedeme k varu a přimícháme dva vymačkané plátky želatiny, které jsme nechali 5 minut namočené ve vodě. Vzniklé želé necháme chvilku zchladnout a velmi opatrně, nejlépe pomocí lžíce, rozléváme na povrch dortu. Necháme ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne.
Makovoborůvkový koláč
Ingredience
300 g mletého máku
2 lžičky prášku do pečiva (bezlepkového)
4 vejce
180 g třtinového cukru
100 ml smetany ke šlehání
velká hrst borůvek nebo malin
Na náplň a ozdobu: 250 ml smetany ke šlehání, 1 mascarpone, borůvková marmeláda, borůvky, maliny, máta
dortová forma o průměru 24 cm
Postup přípravy:
-
Vejce s cukrem smícháme a přidáme mléko nebo smetanu.
-
Mletý mák smícháme s práškem do pečiva a přidáme „mokrou“ směs.
-
Do těsta zlehka vmícháme ovoce.
-
Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem.
-
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 40 až 45 minut.
-
Když koláč vychladne, vyjmeme ho z formy a odstraníme pečicí papír. Koláč rozřízneme podélně na dvě části. Šlehačku smícháme s mascarpone.
-
Korpus pomažeme borůvkovým džemem a krémem.
-
Ozdobíme ovocem a lístky máty.
Borůvkovo – jogurtové cupcakes s ovesnými vločkami
Ingredience
Těsto:
150 g Hera máslová příchuť
150 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
1 čajová lžička kypřícího prášku na pečení
3 vejce
75 ml jogurtu
60 g ovesných vloček
10 ks košíčků na pečení
Dekorace: Cukrářská poleva světlá, ½ šálku borůvek nebo jiné lesní ovoce, plátky pražených mandlí
Postup přípravy:
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
Vyšleháme cukr s rostlinným tukem Hera máslová příchuť a postupně přidáme všechna vejce.
-
Vymícháme dohladka, přidáme prosátou mouku, jogurt, prášek do pečiva a ovesné vločky a vypracujeme do hladkého těsta.
-
Připravené formičky na muffiny plníme těstem do 2/3 a pečeme cca 20 – 25 minut.
-
Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout.
-
Mezitím si rozehřejme cukrářskou polevu. Tu rozetřeme na povrchu muffinu a ještě nezatuhlou dozdobíme lesním ovocem a opraženými plátky mandlí.
Energy drink s ananasem borůvkami a jablky
Ingredience
1 ananas
4 jablka
200 g borůvek
400 g bílého jogurtu
Postup přípravy:
-
Ananas oloupejte a očistěte. Jablka zbavte jádřince.
-
Ananas i jablka nakrájejte na větší kostky.
-
Přidejte borůvky a jogurt, směs rozmixujte.
-
Ozdobte čerstvými borůvkami.