Rychlá a levná večeře z brambor čtyřikrát jinak

Brambory jsou nejenom skvělou přílohou, ale s trochou fantasie je můžete využít i jako hlavní chod.
Zdroj: Pixabay.com

Brambory - pokrm, na kterým se občas zbytečně ušklíbáme. Právě z brambor, které jsou běžnou součástí spíží, přitom jdou připravit rychlé a skvělé večeře. Vyzkoušejte netradiční bramboráky nebo polévku tak hustou, že v ní až téměř stojí lžíce.

Jana Jánská
Jana Jánská 22. 04. 2020 14:20

Bramborový guláš se zakysanou smetanou a klobásou

Suroviny na 4 porce: 4 velké brambory + 1 na zahuštění, 1 velká cibule, 2 až 3 stroužky česneku, olej, 2 lžíce uzené mleté papriky, majoránka a kmín, bobkový list, sůl a pepř, 2 nožičky bylinkové klobásy, 150 ml zakysané smetany k podávání

Postup: Brambory oloupejte. Čtyři nakrájejte na malé kostičky a pátou nastrouhejte najemno. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte. Ve větším hrnci na oleji zpěňte cibuli a restujte dosklovata. Přidejte česnek a ještě chvíli opečte. Vmíchejte mletou papriku, majoránku a kmín. Když se koření rozvoní, vhoďte do hrnce na kolečka nakrájenou klobásku a restujte asi dvě minuty. Poté přidejte nakrájené brambory, promíchejte a zalijte vodou, aby byly ponořené. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nastrouhanou bramboru a vařte asi 20 minut do úplného změknutí brambor. Vyjměte bobkový list, dochuťte a můžete podávat s čerstvým pečivem a zakysanou smetanou.

Hustá bramborová polévka s cizrnou

Suroviny na 4 porce: 4-5 větších brambor, 1 pórek, 1 velká mrkev, 1 cibule, 1 pastinák, 2 lžíce oleje, 3 lžíce jemných ovesných vloček, 1 konzerva cizrny, sůl a pepř, majoránka, 2 stroužky česneku, voda nebo zeleninový vývar

Postup: Brambory, mrkev, pastinák a pórek očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte brambory, kořenovou zeleninu a pórek a chvíli restujte. Polévka tak získá výraznější chuť. Pak zalijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu, vmíchejte ovesné vločky a osolte. Když jsou brambory téměř měkké, vmíchejte slitou cizrnu, oloupaný a prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku. Dochuťte solí a pepřem a ještě chvíli povařte. Podle potřeby nařeďte vývarem nebo vodou. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Bramborák s batáty a pažitkovým dipem

Suroviny na 4 porce: 5 větších brambor, 3 batáty, 100 g strouhaného čedaru, 2 vejce, sůl a pepř, 4 lžíce hladké mouky, majoránka, česnek, olej na smažení, zakysaná smetana a čerstvá pažitka

Postup: Brambory a batáty omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přendejte je do mísy, přidejte nastrouhaný čedar a dvě vejce. Osolte, opepřete a zahustěte moukou. Vzniklé řidší těsto dochuťte rozemnutou majoránkou a prolisovaným česnekem. Promíchejte a nechte chvíli odstát. Pokud je těsto moc řídké, přidejte trochu mouky. Na rozpáleném oleji smažte bramboráky, hotové dávejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk. Podávejte s dipem ze zakysané smetany, dochucené solí, pepřem a pažitkou.

Zapečené brambory s uzeným lososem a čerstvým sýrem

Suroviny na 4 porce: 4 velké brambory, 300 g čerstvého sýra, 100 g zakysané smetany, sůl a pepř, olej, 200 g uzeného lososa, čerstvý kopr na ozdobu

Postup: Brambory omyjte, ale neloupejte. Propíchněte je vidličkou a dejte na 5 minut do mikrovlnné trouby "předvařit". Pak je položte na pečicí papír nebo alobal, osolte, opepřete, pokapejte olejem a zabalte. Pečte na 190 °C asi 20 minut. Mezitím si připravte náplň – smíchejte čerstvý sýr se zakysanou smetanou, osolte a opepřete. Lososa rozdělte na čtyři porce. Hotové brambory nařízněte svrchu a opatrně zmáčkněte. Na talíři naplňte brambory sýrovou náplní, poklaďte lososem a posypte čerstvým koprem.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články