V sobotu dopoledne se vám ohlásila návštěva a vy máte doma tak maximálně spoustu čerstvého ovoce ze zahrádky? Pak nezoufejte, koukněte na naše rychlé recepty na dokonalé moučníky a vyberte si, který bude chutnat právě vám.
Rychlé, levné, chutné a snadné, takové jsou recepty, které jsme pro vás dnes vybrali. Na jejich přípravu stačí jen pár minut a pak už můžete čekat, až se dokonalý koláč rozvoní z trouby.
Začneme třeba s bublaninou. Je to rychlý, vláčný a nadýchaný dezert, který za půl hodiny voní na stole. Uplatní se v něm jakékoli drobné ovoce – rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, ale také třešně, višně nebo hroznové víno.
Šlehačková bublanina s ovocem
Suroviny:
3 velká vejce
1 hrnek krupicového cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
1 kelímek smetany ke šlehání (215 ml)
tuk a hrubá mouka na plech
3 hrnky čerstvého drobného ovoce dle chuti
moučkový cukr s vanilkou na poprášení
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy vyklepněte vejce, vsypte cukr a vyšlehejte do bílé pěny. Přisypte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, vlijte smetanu a promíchejte. Vyšší plech vymažte a vysypte moukou a vlijte na něj těsto. Posypte ovocem a pečte dorůžova; trvá to asi 25 minut. Zkontrolujte špejlí, zda těsto nelepí. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Podávejte poprášené moučkovým cukrem s vanilkou.
Perníková buchta s jablky
Suroviny:
4 vejce
1 hrnek krupicového cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku do perníku
1⁄2 lžičky mleté skořice
1 lžíce kakaa holandského typu
1⁄2 hrnku slunečnicového oleje
4 hrnky oloupaných a na kostičky
nakrájených jablek (asi 1–1,5 cm)
hrst vlašských ořechů, nasekaných
hrst sušených švestek, opláchnutých a pokrájených
Na omáčku:
2 vrchovaté lžíce švestkových povidel
200 ml červeného suchého vína
1 lžíce rumu
1 lžíce medu
3 hřebíčky, kousek celé skořice
proužek kůry z citronu, jen žlutá část
citronová šťáva a cukr na dochucení
Postup:
Předehřejte troubu na 175 stupňů. V míse vyšlehejte cukr s vejci. Přidejte mouku s kypřicím práškem, skořici, kakao, olej a promíchejte; pak zapracujte jablka, ořechy a švestky. Husté těsto rozetřete do formy o velikosti 20×20 cm vyložené papírem na pečení a pečte asi 30 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, stáhněte s papírem z plechu – buchta musí zůstat vláčná.
Na omáčku v kastrůlku rozmíchejte povidla se lžící horké vody, vínem, rumem a medem. Přidejte koření, citronovou kůru a krátce povařte na hladkou hustší omáčku. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a podávejte přelité omáčkou.
Borůvkový koláč s drobenkou
Suroviny:
1 hrneček cukru krystal
3 celá vejce
1 hrneček oleje
1 hrneček mléka
1 vanilkový cukr
2 hrnečky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
čerstvé borůvky (může být jakékoliv ovoce čerstvé nebo kompotované)
Drobenka:
mouka
cukr
máslo
Postup:
Do mísy dáme vajíčka s krystalem a ruční metličkou vyšleháme. Přidáme ostatní ingredience při stálém míchání. Pokud je těsto příliš tuhé, zředíme trochou mléka. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.
Omyté a okapané borůvky silně vrstvíme na těsto, posypeme drobenkou. Vložíme do troiby předehřáté na 150 °C. Pečeme dozlatova. Upečený koláč pocukrujeme.
NA DALŠÍ RECEPTY Z LETNÍHO OVOCE SE PODÍVEJTE V GALERII: