Grilování je fenomén posledních let. Jakmile už je jen trochu teplo, Češi hromadně vytahují grily a ulicemi se line libá vůně. Na grilu můžete připravovat maso, ryby, mořské plody, dokonce i ovoce a zeleninu. Pokud jste tomu propadli i vy, jistě oceníte 4 naše netradiční recepty.
Kuřecí špízy na pivě a medu
Šťavnaté, lahodné a především rychlé. Masu prospěje, pokud ho namarinujete den předem.
Suroviny:
- 4 ks kuřecích prsou nakrájených na kostky
- 3 stroužky rozdrceného česneku
- 200 ml piva
- 2–3 lžíce medu
- 1 lžička sušených drcených chilli papriček
- 1 lžička dijonské hořčice
- 60 ml sójové omáčky s nižším obsahem soli
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvé bylinky (např. koriandr nebo petrželka)
Postup:
Všechny přísady vyjma bylinek spolu promíchejte ve větší misce. Maso pokryjte marinádou a misku přetáhněte fólií. Nechte nejméně 2 hodiny až přes noc v ledničce.
Rozehřejte gril. Kousky masa napíchejte těsně vedle sebe na špízy, marinádu uchovejte.
Grilujte za občasného obracení a potírání marinádou asi 20 minut, až bude maso propečené a hezky ožehlé. Ozdobte případně bylinkami nebo sezamem a podávejte.
Kuřecí špízy se švestkami
Další varianta oblíbených špízů, tentokrát se švestkami.
Suroviny:
- 240 g celozrnné rýže
- 300 g kuřecích prsou
- 1 ks červené cibule
- 1 ks červené nebo žluté papriky
- 2 lžíce medu
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžičky sušeného oregana
- sůl
- 100 g sušených švestek
Postup:
Rýži dejte vařit do osolené vody podle návodu na obalu (cca 25–30 minut).
Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kostičky. Cibuli si oloupejte a nakrájejte na větší kusy, aby šla napichovat. To samé udělejte s paprikou.
V misce smíchejte med, šťávu z citronu, olivový olej a koření. Nakonec přidejte maso a nechte alespoň 20 minut marinovat.
Na špejli napichujte střídavě maso, papriku, cibuli a švestky. Mělo by vzniknout 8 špízů, které opékejte ze všech stran na grilovací pánvi s olivovým olejem cca 12 minut. Hotové špízy podávejte s celozrnnou rýží.
Ryba grilovaná v ananasu
Ananasová šťáva dodává rybám zajímavou příchuť, která se grilováním ještě umocní. Navíc vám poslouží jako grilovací nádoba.
Suroviny:
- 4 ks kůry z čerstvého ananasu
- 1 ks tučnější čerstvé ryby (makrela, treska)
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
Rozehřejte gril. Z ananasu opatrně odkrojte kůru tak, aby měla přibližně stejnou velikost jako rozpůlená ryba. Tu osolte a opepřete a položte na jeden kus kůry. Druhým kusem rybu přikryjte a svažte vše dohromady kuchyňským provázkem.
Balíčky položte na gril a opékejte z každé strany asi 12 až 15 minut, záleží to na velikosti ryby a síle kůry. Jakmile ale maso ryby získá mléčnou barvu, je propečené.
Žebírka na coca-cole
Oblíbený americký nápoj dodá masu velice příjemnou chuť a vůni.
Suroviny:
- 1,5 litru coca-coly
- 1 ks velké cibule rozkrojené na čtvrtky
- 6 stroužků oloupaného a rozdrceného česneku
- 1 lžíce celého pepře
- 2 kg vepřových žebírek vcelku
Omáčka:
- 100 g másla
- 1 ks malé cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 250 ml kečupu
- 1,5 lžičky hořčičného prášku
- pár lžic přírodního krupicového cukru
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 300 ml coca-coly
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
Do velkého hrnce dejte coca-colu, čtvrtky cibule, česnek, bobkové listy a kuličky česneku. Vložte žebírka a případně dolijte vodou tak, aby byla ponořená. Uveďte do varu, snižte příkon na co nejmírnější a žebírka za občasného obracení vařte asi 1 hodinu, až budou zcela měkká a maso půjde snadno od kostí.
Zatímco se maso vaří, připravte si omáčku. Ve velké silnostěnné pánvi promíchejte všechny přísady kromě soli a pepře, uveďte do varu a pak na mírném stupni povařte do zhoustnutí. Podle chuti osolte a opepřete, nechte trochu vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. (Omáčku můžete připravit až 5 dnů předem a uchovat v ledničce.)
Gril rozehřejte na vysokou teplotu. Žebírka vyndejte z vývaru, osušte je, osolte, opepřete a hojně potřete omáčkou. Za častého obracení je pak grilujte asi 8 minut z každé strany. Volně je zakryjte alobalem a nechte asi 5 minut odpočívat, pak rozdělte na jednotlivá žebírka a podávejte se zbylou omáčkou k namáčení.