Mýt si ruce po použití toalety nás maminky učily od raného dětství. Smočit namydlené ruce pod proudem horké vody před vařením? Ba po otevření boxu s čajovými sáčky na pracovišti? To bychom zase měli naučit naše ratolesti my. Podle nové studie mají až 17x více bakterií než záchodové prkénko.
Informace plyne z výzkumu Initial Washroom Hygiene. Zprostředkovaná čísla mluví jasně – krabička s čajem je „špinavější“ než WC sedátko. Vyskytuje se na ní v průměru 3 785 bakterií. To je o 17x více než na záchodovém prkénku s 220 bakteriemi.
Výzkum se zaměřil na přítomnost mikrobů ve sdílené kuchyni na pracovišti. Nezanedbatelné množství objevili experti i na dalších místech. Například na rukojeti rychlovarné konvice se vyskytuje zhruba 2 483 bakterií, na okraji použitého hrnku 1 746 a na držadlu lednice 1 592.
Že by vás nenapadlo zamířit do umývárny předtím, než kolegyni uvaříte kafe? Nejste sami. Podle průzkumu veřejného mínění by tak z neznalosti neučinilo až 80 procent zaměstnanců.
Další osvěta v oblasti hygieny na pracovišti je tak podle doktora Petera Barratta z kolektivu vědců nezbytná.
„Pokud nebudeme mít na paměti množství rukou, které se dotýkají věcí jako držadlo konvice, víko s čaji a podobně, skutečně tím zvyšujeme riziko křížové nákazy.“
Přitom dostačující hygienické návyky mnoho energie nezaberou.
„Používání antibakteriálních ubrousků na kuchyňské povrchy a pravidelné čištění hrnku se může velmi vyplatit, co se týče péče o zdraví v pracovním kolektivu,“ dodal odborník.
Podívejte se na tabulku nejšpinavějších míst ve sdílené kuchyni na pracovišti:
Zdroj: The Independent