Ne každý má chuť nebo čas porcovat a péct husu, zadělávat na knedlíky a vyladit dokonalé zelí jako od šéfkuchaře, tak možná zvažuje s rodinou návštěvu nějaké restaurace. Kde si, ať už tradiční, nebo originální, svatomartinské menu vychutnat, abyste nešlápli vedle?
Svatomartinské menu bude tento víkend vonět z mnoha restaurací po celé České republice. Udělali jsme takový průřez a vybrali ta nejlepší. Ať už jste milovníci klasické husičky s knedlíkem a zelím, voňavého kaldounu, nebo zvěřiny.
Restaurace Savoya
Pokud se na svatomartinský víkend chystáte na hory, a to konkrétně do Špindlerova Mlýna, rozhodně si zajděte na sváteční oběd do luxusní restaurace Savoya, kde mají moderní gastronomii dotaženou do těch posledních detailů. Ne nadarmo se říká, že se za posledních několik let vypracovala na nejlepší podnik v celých Krkonoších.
Ani na svátek svatého Martina nenechali nic náhodě a můžete si tak vychutnat husí kaldoun s knedlíčky, delikátní foie gras a šťavnaté husí stehno s chlupatým knedlíkem a bramborovými plackami. Otestovat můžete oba druhy zelí. Jako sladká tečka poslouží rozebraný hruškový závin s omáčkou z hruškovice. Z doporučených vín si přijdou na své milovníci Pinot Blanc 2018 a Cabernet Moravia 2017.
Babiččina zahrada
Tahle legendární restaurace v Průhonicích zaujme jak jinak než klasikou. Její jedinečná atmosféra a dokonalá domácí kuchyně lákají k návštěvě strávníky z celé republiky. Když se navíc po vydatném obědě projdete po krásném Průhonickém parku, máte spojené příjemné s užitečným.
V týdnu od 12. 11. do 17. 11. si budete moci v Babiččině zahradě dát poctivý husí kaldoun, dokonalá husí jatýrka na portském víně a tradiční čtvrtku pečené husy s červeným zelím a variací knedlíků. Ke kávě si pak určitě dejte jejich skvělý podzimní švestkový koláč.
Nota Bene
Stylová a osobitá restaurace v centru Prahy je pověstná svou atmosférou i jídlem, které s týmem kouzlí přímo majitel restaurace a šéfkuchař v jedné osobě Lukáš Nevyjel. Ten miluje všechny sezónní suroviny, protože by bez nich nebyl schopen připravit plnohodnotné jídlo. Nevsadil tudíž na klasiku v podobě husy, nerad totiž připravuje tradiční meníčka na svátky jako Vánoce, Velikonoce nebo třeba právě svátek svatého Martina.
„Každá surovina, jak rozmražené krevety, tak hovězí maso z bio zemědělství, s sebou zákonitě nese svůj příběh. Otázkou je, jaké příběhy lidé vyhledávají a svou koupí případně podporují,“ říká Lukáš.
Přiznává, že se nevyhýbá zahraničnímu zboží, pokud to má smysl. Hlavně v případě koření, ke kterému má hluboký respekt. Dále rád používá čerstvý zázvor, citron a třeba maďarskou papriku. Ostatní suroviny volí od malých dodavatelů v dojezdové vzdálenosti od Prahy. Kilometry neměří, ale řídí se instinktem, proto se rozhodně vypravte do Nota Bene na jeho podzimní menu.
Lagarto
Na severu Čech, konkrétně v Teplicích, lze s klidným svědomím doporučit stylovou restauraci Lagarto. V té ctí tradici a vrací slávu české kuchyni. Klade důraz na moderní a odlehčený způsob s důrazem na grilování mas, ryb a zeleniny na dřevěném uhlí.
Na svátek svatého Martina si restaurace připravila menu v podobě husího rilletts, kaldounu, konfitovaného husího stehna s cibulovo-jablečným pyré a dezertu.
Naháč
Ani Hotely Akademie, které jsou známy svým skvělým jídlem, příjemnou atmosférou a profesionálním servisem, nezůstaly letos se svatomartinským menu pozadu. My jsme se zaměřili na Hotel Akademie Naháč, který leží v klidné části Chocerad a je snadno dostupný z Prahy. Tudíž můžete jeho návštěvu spojit s příjemným výletem nebo si vyrazit rovnou na celý víkend.
Pochutnat si v období svatého Martina budete moci na husím sádle s kousky konfitovaného masa, kaldounu, husím stehnu s bramborovým blbounem a hody ukončíte kynutým moravským koláčem.