Přesně před 20 lety vyšla kniha, na jejímž přebalu byl obrýlený kluk s klikatou jizvou na čele. Jmenoval se Harry Potter. To ale sotva někdo věděl. A už vůbec, že jde o mladého čaroděje, jehož příběhy budou později fascinovat miliony lidí na celém světě. Na počest tohoto výročí jsme pro vás přichystali 8 receptů na nejpopulárnější kouzelné lektvary. A jako bonus ten na (neprávem) neoblíbené Hagridovy sušenky!
1. Jednorožčí krev
Počet porcí: 1
Ingredience:
44 ml stříbrné tequily + 44 ml bezového likéru St. Germain + 30 ml citronové šťávy
Postup:
Přidáme všechny ingredience do šejkru spolu s ledem a divoce karbujeme 20 vteřin. Směs přelijeme do sklenice na šampaňské ve tvaru misky (typ Coupe).
***
2. Chloupkův dryák
Počet porcí: 1
Ingredience:
44 ml tequily + ½ hrnku rajčatového džusu + 1 lžíce limetkové šťávy + 1 lžíce worcestrové omáčky + 1 lžička tabaska + 350 ml mexického piva (jako Corona nebo Modelo) + 2 lžíce košer soli + ½ lžičky chilli prášku + 1 řapík celeru
Postup:
Smícháme tequilu, jablečný džus, limetkovou šťávu, worcestrovou omáčku a tabasko. V jiné míse spojíme sůl a chilli. Z limetky odkrojíme plátek a potřeme jí okraj sklenice kolem dokola. Ten smočíme ve směsi soli a chilli tak, aby zůstala na vnějším okraji sklenice. Sklenici zpola naplníme ledem, přidáme rajčatovou směs, dobře promícháme a zalijeme pivem. Dozdobíme řapíkem, který může posloužit namísto míchátka.
***
3. Máslový ležák
Počet porcí: 6 až 8
Ingredience:
Na karamelovou omáčku (můžete i koupit v obchodě):
4 lžíce slaného másla + ¾ hrnku třtinového cukru + 2 lžíce a ¼ hrnku šlehačky + 1 lžička vanilkového extraktu
Na máslový ležák:
6 až 8 lžic karamelové omáčky + 3 hrnky jablečného cideru + 2 hrnky zázvorového piva + šlehačka na ozdobu + 1 hrnek bourbonu (libovolné)
Postup:
Nejprve si připravíme karamelovou omáčku. V hrnci se silným dnem necháme rozpustit na středním plameni máslo a cukr. Jakmile se máslo rozpustí, šleháním vmícháme 2 lžíce šlehačky. Přivedeme k varu a vaříme 4 minuty, dokud směs neztmavne. Nezapomeneme ji tu a tam promíchat.
Vypneme plotnu a pečlivě vmícháme zbývající ¼ hrnku šlehačky a vanilkový extrakt. Neseškrabáváme stěny, připálený karamel by pokazil chuť omáčky.
Zahřejeme cider, bourbon a karamelovou omáčku tak, aby od směsi šla pára. Odstavíme a vmícháme zázvorové pivo. Rozdělíme do hrnků a dozdobíme šlehačkou.
***
4. Vlkodlačí lektvar
Počet porcí: 1
Ingredience:
44 ml skotské whiskey + 44 ml kořeněného alkoholu Fernet Branca + Coca-Cola
Postup:
V šejkru divoce promícháme whiskey a ferneta (alespoň 20 sekund) a směsí přelijeme ledové kostky ve sklenici na whisky. Dochutíme Coca-Colou.
***
5. Fénixovo pero
Počet porcí: 1
Ingredience:
60 ml vínového aperitivu Lillet Blanc + 44 ml Campari + 30 ml čerstvě vymačkané šťávy z grepu + sodovky
Postup:
Smícháme Lillet Blanc, Campari a grepový džus v koktejlové šejkru s ledem. Naplníme sklenici typu collins kostkami ledu, přecedíme do ní alkoholovou směs a zalijeme sodovkou.
***
6. Mnoholičný lektvar
Počet porcí: 1
Ingredience:
44 ml ginu + 44 ml zeleného džusu (připravíte ze zelené ingredience, jako je špenát, kapusta nebo okurka, citrusu a alespoň jednoho sladkého ovoce, jako je ananas nebo jablko) + 15 ml limetkové šťávy + 7-Up nebo Sprite + 30 ml bylinného likéru Chartreuse (libovolné)
Postup:
Všechny přísady smícháme v šejkru spolu s ledem. Můžeme zředit sodovkou, pokud na nás směs bude příliš silná.
***
7. Felix Felicis (Tekuté štěstí)
Počet porcí: 1
Ingredience:
8 ml vychlazeného sirupu (cukr horkem rozpuštěný ve vodě) + 8 ml citronové šťávy + 44 ml zázvorového piva + šampaňské nebo šumivé víno
Postup:
Smícháme sirup a citronovou šťávu a přelijeme do úzké skleničky na šampaňské. Přidáme zázvorové pivo a doplníme šampaňským. Nebo šumivým vínem.
***
8. Amorův šíp (Nápoj lásky)
Počet porcí: 20
Ingredience:
½ l čerstvých malin + 1 hrnek čerstvých semínek z granátového jablka + 4 hrnky převařené a vychlazené vody + ledové kostky + 750 ml Aperolu + 4 hrnky šťávy (džusu) z granátového jablka + 2 hrnky ginu + 2 lahve (750 ml) vychlazeného růžového šumivého vína
Postup:
Na dno koláčové formy nebo formy na bábovku rozprostřeme maliny a semínka z granátového jablka. Přidáme ledové kostky a přilijeme převařenou a vystydlou vodu tak, aby pouze zakryla led (netřeba používat všechnu vodu). Vložíme formu do mrazáku a necháme přes noc zmrznout.
Smícháme Aperol, šťávu z granátového jablka a gin ve velké míse. Naplníme směsí sklenice, dolijeme růžovým vínem a přidáme led s malinami a granátovým jablkem.
***
BONUS:
Hagridovy neoblíbené griliášové hrudky
Bradavický klíčník a šafář je servíroval Harrymu, Ronovi a Hermioně ve svém srubu na svažitém pozemku. Protože se ale nedaly rozžvýkat (v angličtině se jmenují „rock cakes“, tedy doslova „sušenky tvrdé jako skála“), všichni tři kamarádi se z jejich ochutnávky pokaždé snažili vyvléknout.
Podle všeho ale vůbec nebyly nechutné, ale jen přepečené, míní Kate Young, foodblogerka, co plní svůj blog The Little Library Café recepty inspirovanými knižními příběhy. A tak se rozhodla podpořit Hagridovu obratnost v kuchyni receptem na jeho oblíbenou sladkost, která při dodržení několika zásad chutná skvěle.
Počet porcí: 8
Ingredience:
250 g hladké mouky + 75 g světle hnědého cukru + 2 lžičky kypřicího prášku + špetka soli + 125 g nesoleného másla + 75 g sušených třešní + 125 g rozinek + kůra z jednoho citronu + 1 vejce + 3 lžíce nízkotučné smetany (cca 18 %) + 1 lžička vanilky + 25 g krupicového cukru
Postup:
Předehřejeme si troubu na 160 °C. Smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Zapracujeme rukama máslo – směs by měla připomínat drobenku. Vmícháme sušené ovoce a kůru z citronu.
Společně vyšleháme vejce, smetanu a vanilku. Vmícháme do suchých ingrediencí a zpracováváme těsto nejprve pomocí vidličky a poté rukama. Těsto připravujeme tak dlouho, dokud nezmizí hrudky, ale nikoliv déle, abychom ho nepřemíchali.
Těsto rozdělíme na 8 částí a vytvoříme z nich na pečícím papíře sušenky. Nehledíme příliš na dokonalý tvar ani hladký povrch – myslíme na to, že autor původního receptu je obr s velkými prsty i dlaněmi, které si na jemnou práci s těstem příliš nepotrpí. Pečeme 12 až 15 minut dozlatova.
Zdroj: The Guardian / BuzzFeed