Tvrdá jako beton? Připravte kukuřici doměkka. Polijte ji majonézou, posypte sýrem a sliny se dají na útěk

kukuřice
Zdroj: pixabay.com

Vařili jste kukuřičný klas přes půl hodiny, ale přesto jste si na něm skoro vylámali zuby? Možná proto, že jste utrhli krmnou kukuřici namísto té lahůdkové, cukrové. Jak ji proměnit v delikátní přílohu? Vyzkoušejte tyto tři způsoby přípravy – a sliny potečou proudem.

Jana Jánská
Jana Jánská 08. 09. 2016 17:46

Nestačí však vyměnit krmnou kukuřici za cukrovou – důležitá je i načasovaná sklizeň. Ten nejchutnější klas má středně tuhá zrna plná mléčné tekutiny. Po utržení klasu nechte slupku na svém místě, pokud chcete s konzumací ještě počkat. Zůstane tak šťavnatý a voňavý.

Způsobů, jak vyčarovat z obyčejného kukuřičného klasu lahodnou záležitost, je mnoho, těch nejrychlejších ale jen několik. Na následujících řádcích vám představíme tři bleskurychlé recepty na perfektní kukuřici.

1. Uvařte ji

Ta nejjednodušší příprava kukuřičného klasu spočívá v povaření ve vroucí vodě. Klas by měl být úplně ponořený. Až voda začne bublat, ztlumte plamen na střední teplotu. Máte-li raději konzistenci al dente, vařte klas zhruba 4 minuty, pokud jemnější, nechte ho v horké vodě měknout 6 až 8 minut. Servírujte okamžitě, ideálně přelitý máslem a posypaný solí.

2. Ohřejte ji v mikrovlnce

Co si budeme nalhávat, vyndavání hrnce a jeho následné čištění je někdy nad lidské síly. Zvlášť po celodenní práci nebo sportu. Nechte hrnec hrncem a obraťte svou pozornost k mikrovlnné troubě. V ní připravíte kukuřičný klas za stejně krátkou dobu jako ve vodě!

Jeden až dva klasy ve slupce (!) položte na talíř (klidně rovnou na ten v mikrovlnce) a zahřívejte je na vysokou teplotu 3 minuty. Chcete-li pohostit 3 až 4 hladové krky, nechte klasy v mikrovlnce měknout 4 minuty. Počkejte, až zchladnou, a oloupejte je těsně před podáváním. Ve slupce zůstanou dlouho teplé

3. Orestujte ji na grilu

Gril dodá klasu uzenou chuť, pro kterou bychom v létě „vraždili“. Oloupejte klasy tak, aby zůstaly přichycené u stonku (jako oloupaný banán, když ho držíte za slupku v ruce). Odstraňte „vlásky“ a potřete zrna olivovým olejem. Odolejte jemně nasládlé chuti másla, mohlo by se vznítit.

Zahalte klas do slupky. Aby se nerozevírala, omotejte klas spolu s ní provázkem či alobalem. Grilujte na střední až vysokou teplotu a průběžně otáčejte, dokud se slupky jemně nepřichytí. Běžná doba opékání je 15 minut. Jakmile klas zchladne tak, že ho budete moct vzít do ruky, oloupejte ho a snězte.

A jako bonus přihazujeme famózní a rychlý recept na pikantní sýrovou kukuřici!

Na 4 porce budete potřebovat:

4 kukuřičné klasy + ½ hrnku majonézy + ½ hrnku sýru Cotija (podobný balkánskému, skvěle funguje ale i kombinace s parmazánem) + 2 limetky nakrájené na silnější měsíčky + 2 lžíce chilli + 1 lžíce římského kmínu + sů

Postup:

Rozehřejte gril na vysokou teplotu. Klasy nechte ve slupce nebo odstraňte jeden její proužek a umístěte je přímo na gril. Vařte je 10 až 15 minut a průběžně otáčejte. Slupka by měla zčernat, zrnka ale by ale měla zůstat zářivě žlutá. Odstraňte slupky a každý klas pomažte silnou vrstvou majonézy. Zakápněte limetkovou šťávu, posypejte solí a sýrem a dochuťte římským kmínem a chilli.

Zdroj: The Kitchn

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články