Složit Rubikovu kostku není „brnkačka“. Složit tu jedlou nebude jistě o nic snazší. Francouzský šéfkuchař a nejlepší cukrář loňského roku Cédric Grolet to dokázal a nyní je středem pozornosti všech gurmetů.
Nejen jich – jeho sladké Rubikové kostky jsou potěchou pro mlsné jazýčky i pastvou pro oči.
Grolet není na poli cukrářství žádným nováčkem. Podle deníku The Independent vzal vařečku poprvé do ruky už ve svých 12 letech.
Nastoupil do kuchyně hotelu v obci Andrézieux-Bouthéon, který vlastnili jeho prarodiče.
Ve 13 se stal kuchařským učněm. A ve 14 získal specializaci v cukrářství.
Jeho vášeň do pečení a zdobení ho nenechala čekat. A nenechala čekat ani profesionály v oboru, kteří jeho zarputilost snoubenou s talentem brzy začali oceňovat.
Dnes se Grolet chlubí řadou cen. Získal National Trophy for Sugar Art i hlavní cenu asociace Relais Desserts pro „nejlepšího cukráře“ roku 2016.
Od roku 2011 vede tým restaurace pětihvězdičkového hotelu Le Meurice v Paříži, založené renomovaným šéfkuchařem Alainem Ducassem.
Zásluhy nese Grolet především za obrodu klasických francouzských dezertů. S jedlými Rubikovými kostkami však posouvá hranice (ne)možného ve světě cukrářství na novou úroveň.
Pokochejte se jeho pestrobarevnými geometrickými díly v galerii.
Zdroj: BoredPanda / The Independent