Věděli jste, že už jedno jediné kiwi dokáže pokrýt denní dávku vitaminu C? Ten nás drží při energii v chladných zimních dnech a chrání před žaludečními problémy i nemocemi zubů. Chybí-li vám šťáva, pak už možná znáte příčinu. Zařaďte do jídelníčku jeden z níže doporučených chodů a nadběhněte prosluněnému jaru!
Veganská polévka z batátů a kiwi
Počet porcí: 1 až 2
Doba na přípravu: 35 minut
Ingredience:
3 malé/střední batáty
4 až 5 stroužků česneku
1 lžíce zeleninového vývaru
1 kiwi
Sůl a pepř
Olivový olej
Filtrovaná voda
f158cb70ca18360741df8919742efef
Postup:
1. Oloupejte a nakrájejte sladké brambory a česnek. Ten na rozehřátém oleji na minutu osmahněte. Neměl by ale zhnědnout.
2. Přidejte batáty, řádně okořeňte a zamíchejte. Směs chvíli smažte a poté ji zalijte vodou. Přimíchejte vývar a pod pokličkou mírně vařte, dokud brambory nezměknou – asi 10 až 15 minut.
3. Směs přemístěte do mixéru typu blender, přidejte oloupané a nakrájené kiwi a polévku rozmixujte dohladka. Vraťte polévku do hrnce a na nízkém plameni ji ohřejte. V případě potřeby přidejte ještě vodu. Polévku ochutnejte a případně ji dokořeňte. Podávejte okamžitě.
***
Čerstvý tuňákový salát s tropickým ovocem
Počet porcí: 4
Doba na přípravu: 80 minut
Ingredience:
Na tuňákový salát a marinádu:
3 lžíce mraženého ananasového džusu
¼ hrnku vody
2 lžíce sójové omáčky
2 lžičky medu
¼ lžičky čerstvě namletého pepře
454 g tuňákového steaku (asi 2,5 cm silného)
2 lžičky extra panenského olivového oleje
4 hrnky namixovaných salátů
1 malá hlavička červené salátové čekanky, zbavená středu a natrhaná na kousky (asi 2 hrnky)
1 oloupané a nakrájené zralé mango
2 oloupaná kiwi nakrájená na 8 částí
Na ananasovo-mátovou zálivku
3 lžíce mraženého ananasového džusu
1 a ½ lžíce vody
2 lžíce jablečného octa
2 lžičky nakrájené čerstvé máty
¼ lžičky soli
¼ lžičky mletého pepře
¼ hrnku extra panenského olivového oleje
Postup:
1. V malé míse smíchejte jablečný džus, vodu, sójovou omáčku, med a pepř. Umístěte tuňáka do mísy a přelijte jej marinádou. Maso otočte, aby se marináda dostala na všechny jeho části, přikryjte mísu a nechte ji na 45 minut v lednici. Maso během této doby dvakrát obraťte.
2. Nyní si připravte zálivku. Smíchejte jablečný džus, vodu, ocet, mátu, sůl a pepř v menší nádobě a pomalu vmíchejte olivový olej.
3. Až budete mít zálivku připravenou, vyjměte tuňáka z mísy a osušte ho. Na středním plameni rozehřejte ve velké pánvi 2 lžičky oleje. Tuňáka osmahněte dohněda z obou stran – mělo by vám to zabrat 4 až 6 minut. Přesuňte ho na prkénko a nechte jej odpočívat asi 5 minut.
4. Mezitím si stihnete připravit salát. Ve velké míse namixujte salát, čekanku, mango a kiwi. Přilijte 1/3 hrnku zálivky a pořádně salát promíchejte. Rozmístěte ho do čtyř talířů.
5. Nakrájejte tuňáka asi na 6mm plátky. Položte maso na salát v talířích a pokapejte ho zbývající zálivkou. Podávejte ihned.
***
Kiwi čtverečky
Počet porcí: 28 kousků (pekáč s rozměry 38 cm x 25 cm)
Doba na přípravu: 35 minut
Ingredience:
Na korpus:
2 hrnky víceúčelové mouky
½ hrnku práškového cukru
1 hrnek studeného másla nakrájeného na kostky
Na pomerančovou polevu:
6 lžic cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu
½ hrnku studené vody
¼ lžičky pomerančového extraktu
Na krém a ozdobu:
450 g žervé
2/3 hrnku cukru
1 a ½ lžičky pomerančového extraktu
4 kiwi
14 čerstvých jahod překrojených na polovinu
c158c39842afcd21131c28c7370
ebcad8525b560e87a62d1ff37d324d63
Postup:
1. Ve velké míse smíchejte mouku a moučkový cukr. Vpracujte máslo, dokud nebude těsto drobivé. Vytlačte ho do pekáče tak, abyste pokryli celé dno. Korpus pečte při teplotě 180 °C 16 až 19 minut nebo dozlatova. Nechte ho vychladnout na mřížce.
2. V malém hrnci smíchejte cukr a kukuřičný škrob. Vmíchejte vodu a zpracujte směs dohladka. Přiveďte ji na středním plameni k varu a vařte ji za stálého míchání asi 2 minuty, dokud nezhoustne. Hrnec sejměte z plotny, vmíchejte pomerančový extrakt a nechte hmotu úplně vychladnout.
3. Ve velké míse spojte žervé, cukr a pomerančový extrakt. Hladkou hmotou pokryjte korpus. Pekáč přikryjte a nechte základ koláče vychladit v lednici 45 minut. Rozdělte jej na 28 kousků.
4. Nakrájejte každé kiwi na 7 plátků, po jednom je umístěte doprostřed čtverečků a navrch položte půlky jahod. Potřete je pomerančovou polevu a nechte je ještě jednou vychladit v ledničce.
***
Nanuk s příchutí kiwi a jahod
Počet porcí: 4
Doba na přípravu: 5 minut (+ 55 minut na zmražení)
Ingredience:
8 jahod nakrájených na plátky
2 kiwi nakrájená na plátky
Kiwi-jahodový džus
Postup:
1. Rozmístěte jahody a kiwi do formiček na nanuky.
2. Ty vyplňte ovocným džusem.
3. Vložte do nich tyčky a nanuky zamrazte. S konzumací osvěžující zmrzliny neotálejte.
***
Kiwi cupcaky
Počet porcí: 12
Doba na přípravu: 60 minut
Ingredience:
Na korpus:
1 a ½ hrnku mouky
1 lžička kypřícího prášku
½ lžičky jedlé sody
¼ lžičky soli
¾ hrnku cukru
2 vejce
125 g másla
1 a ½ lžičky vanilky
½ hrnku zakysané smetany
Na krém:
125 g másla s pokojovou teplotou
½ hrnku rostlinného tuku na pečení
2 až 3 hrnky práškového cukru
2 rozmixovaná kiwi (zbavená středů)
bc790142f8773c77b20c5b96
b09a51ca6cd12aeca993bccf4fdd
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180 °C. V malé míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kypřík, sůl a cukr. Hmotu ušlehejte a dejte stranou.
2. V jiné míse zkombinujte vejce, rozpuštěné máslo, vanilku a zakysanou smetanu. Pomalu přidávejte polovinu množství mouky, promíchejte a vmíchejte zbytek mouky. Těsto rozmístěte do formiček na muffiny. Mělo by dosahovat vždy do poloviny výšky formičky. Muffiny pečte 14 až 16 minut nebo tak dlouho, dokud po vpichu nebude párátko suché.
3. Nyní si připravte krém. V míse šlehejte máslo a tuk pomocí elektrického mixéru asi 2 minuty, dokud nebude krém nadýchaný. Přidejte rozmixované kiwi a dobře promíchejte.
4. Pomalu přisypávejte moučkový cukr a těsto zpracujte dohladka. Poté jím naplňte cukrářský pytlík a nazdobte spirálovitým pohybem muffiny. Nakonec každý cupcake ozdobte plátky kiwi.