V sobotu 1. června bude odvysílán již třetí benefiční speciál pořadu Kluci v akci. Tentokrát se kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina propojí s organizací Nový prostor, která již dvacet let pomáhá osobám, které se dostali do tíživé sociální a finanční situace.
Slavní čeští kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina budou vařit společně s dvěma prodejci časopisu Nový prostor, konkrétně s Petrem a Tomášem. Ti byli dříve také kuchaři, než se kvůli alkoholu a drogám dostali na úplné dno, ze kterého se teď za pomoci Nového prostoru snaží odrazit.
Petr s Tomášem připravili takzvané nízkorozpočtové menu, neboť oni sami pořádají v denním centru NP kurzy levného vaření pro ostatní prodejce. Menu sestává z cibulové polévky, gratinovaných portobell s modrým sýrem a kuřecí rolády s vaječnou faší.
Cibulová polévka
Suroviny:
6 lžic oleje
30 g másla
3 cibule
1 jarní cibulka
1,2 l kuřecího vývaru
sůl
mletý pepř
na krutony: veka či starší pečivo
máslo
Postup:
Cibuli nakrájíme na klínky, jarní cibulku na kolečka – do základu použijeme jen bílou část, zelenou ponecháme na podávání (aby neztratila hezkou zelenou barvu).
V hrnci rozehřejeme olej a máslo, cibuli opečeme dosklovata a zalijeme horkým vývarem. Povaříme asi 10 minut a dochutíme solí a mletým pepřem.
Pečivo nakrájíme na kostičky a opečeme na másle dozlatova.
Gratinovaná portobella s modrým sýrem
Suroviny:
4 porce
4 portobella
olej
1 šalotka
100 g sýru s modrou plísní (niva)
Postup:
Z hub odkrojíme nožičky, které nadrobno nakrájíme. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou šalotku, nožičky hub, osolíme a opepříme. Hlavičky portobell obrátíme vrchem dolů na plech vyložený pečicím papírem a do houbových mističek navršíme směs, posypeme sýrem a v troubě zprudka a krátce zapečeme při 200 °C.
Kuřecí roláda s vaječnou fáší
Suroviny:
6 porcí
1 celé kuře
1 cibule
1 čerstvá kapie
150 g šunky
3 lžíce oleje
3 vejce
1 jarní cibulka (zelená část)
hrst hrášku
Postup:
Kuře vykostíme, skelet použijeme na kuřecí vývar.
Na oleji osmahneme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, kapii a šunku, vmícháme vejce, osolíme, opepříme, odstavíme a přidáme hrášek a zelenou část jarní cibulky.
Na upravený plát masa navršíme směs, zarolujeme, svážeme kuchařským provázkem, vložíme do pekáče, poklademe máslem, trochu podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi hodinu dozlatova. Podáváme se šťouchanými brambory.
PODÍVEJTE SE NA NÍZKOROZPOČTOVÉ RECEPTY KLUKŮ V AKCI: