Znáte svítek, domácí sedliny nebo smaženky? Jsou to vynikající přídavky do polévky, které jsou v poslední době neprávem opomíjené. Pokud si ale děláte práci s domácím vývarem, vyzkoušejte je. Rozhodně nebudete litovat.
Známé neznámé svítky
Svítky vypadají jako piškot nebo třená buchta. Nenechte se ale zmást, jsou lehce stravitelné a mají delikátní chuť. Těsto se zprudka vlije do předem rozpáleného pekáče a pak se rychle upeče. Rozpálený pekáč způsobí, že se svítek při stěnách rychleji upeče a okraje se stočí – jako u svitku pergamenu.
Při přípravě slaných svítků dodržujte vždy základní postup, experimentování nebo zjednodušování se moc nevyplácí. Svítek se totiž lehce rozteče a nebude pevný. Pečte ho výhradně v dobře vymazaném a moukou vysypaném pekáčku nebo na pečicí pánvi. Základními typy svítků jsou piškotový nebo žemlový. A jak je připravit?
Piškotový svítek
Ze dvou bílků ušlehejte pevný sníh, vmíchejte 2 žloutky, 50 g mouky, sůl, jemně nasekanou zelenou petržel, 10 g rozpuštěného másla. Zprudka upečte na máslem vymazané a moukou vysypané pánvi nebo v pekáči.
Žemlový svítek
Jednu žemli nakrájejte na kousky, zalijte 1 lžící mléka, ve které jste rozšlehali 2 žloutky, špetku soli a trošku muškátového květu. Přidejte 20 g rozpuštěného másla, nasekanou petrželku a sníh ze 2 bílků. Lehce vymíchejte, aby sníh neklesl, přelijte opatrně na vymazanou a moukou vysypanou pánev a upečte.
Vaječné sedliny podpoří chuť vývaru
Doslova dokonalou vložkou do polévky je vaječná sedlina. Je to vlastně vařená vaječná hmota. Podává se k jemným vývarům víceméně při sváteční příležitosti. Vaječné sedliny se připravují tak, že se celá vejce rozmíchají s trochou chladného bujonu, mléka nebo smetany a okoření se solí, polévkovými bylinkami, pepřem nebo muškátem.
Můžete přimíchat sýr, šunku nebo třeba sekané rajče. V tomto případě nepatrně směs zahustěte trochou mouky nebo strouhanky. Přelijte do máslem vymazaného hrnku a buď na plotně, nebo v troubě uvařte ve vodní lázni přikryté pokličkou. Nakrájejte na kousky, přendejte do talíře a zalijte polévkou.
Jak na vaječnou sedlinu
Ve 125 ml vychladlé polévky, mléka či smetany rozkvedlejte 4 celá vejce a dobře našlehejte. Přidejte 1 lžíci polohrubé mouky, sůl a bylinky podle chuti. Přelijte do máslem vymazaného hrnku a uvařte pod pokličkou v páře.