Sice slupky od melounu nejíme, pamatujte ale na to, že i přesto je nezbytné jej hned po přinesení domů umýt. Ptáte se proč? Protože jinak byste mohli ohrozit své zdraví!
Při řezání melounu na sobě může nůž nashromáždit velké množství škodlivých bakterií právě ze slupky, čímž může kontaminovat červenou vnitřní část, kterou jíme. A protože meloun není kyselý, ale sladký, bakterie se mohou velmi snadno rozšířit.
Odborníci tedy doporučují umýt vodní meloun okamžitě, když se přinese domů, abyste se vyhnuli riziku onemocnění, jako je například listerióza. Jedná se o bakteriální infekci doprovázenou horečkou a svalovými bolestmi. Této rizikové infekci jsou nejvíce vystaveny těhotné ženy, lidé se slabým imunitním systémem a starší lidé.
Nejlepším způsobem, jak meloun umýt, je položit jej do vody ve dřezu nebo umyvadle a nějakou dobu jej tam nechat. Za tu dobu se postupně účinně odstraní všechny nečistoty.
Chcete-li odstranit také bakterie z povrchu, stačí meloun pod tekoucí vodou pořádně okartáčovat.