Bez tradičního velikonočního moučníku na stole si snad ani Velikonoce neumíme představit. Beránek zkrátka nemůže chybět. Pořídit ho můžete v každém obchodě, tomu doma upečenému se ale nic nevyrovná. Máme pro vás čtyři osvědčené recepty, ze kterých si vybere každý.
Šlehačkový velikonoční beránek
Ingredience:
60 g změklého másla
125 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2–3 vejce
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
250 ml smetany ke šlehání
100 g spařených rozinek
Postup:
V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte. Vymazejte a vysypte si obě části dvoudílné formy. Těsto nalijte do přední hlubší části formy na beránka, mělo by sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pokud máte jen jednodílnou formu, těsto po zapečení přikryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 50 minut dozlatova. Pak beránka vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně ho vyklopte a nechte nejlépe na mřížce zcela vychladnout.
Babiččin piškotový beránek
Ingredience:
25 dkg cukru moučka
5-6 vajec
28 dkg hrubé mouky
vanilkový cukr
2 hořké mandle
pomerančová kůra
2 dkg citronátu (kandované citrusové kůry)
tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
V míse třete cukr, 4 žloutky, 1 celé vejce, pomerančovou kůru a vanilkový cukr asi 20 minut. Použít můžete i mixér. Ze 4-5 bílků ušlehejte tuhý sníh a střídavě s moukou přidávejte k ušlehaným žloutkům. Opatrně vmíchejte strouhané mandle a 2 dkg usekaného citronátu, který můžete nahradit třeba kandovaným ovocem nebo rozinkami v rumu. Hotové těsto nalijte do důkladně vymazané a vysypané formy a upečte v nepříliš horké troubě dorůžova. Po vychladnutí pocukrujte nebo ozdobte polevou dle chuti.
Tvarohový beránek
Ingredience:
4 vejce
250 g krystalového cukru
250 g rozpuštěného másla
250 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
rozinky namočené v rumu
tuk a kokos na vysypání formy
Postup:
Celá vejce s cukrem ušlehejte do pěny. Pak zašlehejte tvaroh, vychladlé máslo, okapané rozinky, vanilkový extrakt a nakonec vmíchejte prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a kokosem vysypané formy, přiklopte a pečte při teplotě cca 180 °C asi 50 minut. Upečeného beránka nechte chvíli odpočinout ve formě a pak vyklopte. Vychladlého pocukrujte a případně polijete polevou či jinak dozdobte.
Beránek z třeného těsta
Ingredience:
250 g změklého másla
200 g krupicového cukru
2 vejce
400 g polohrubé mouky
250–300 ml mléka
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
citronová kůra, vaječný koňak, rum nebo skořice na dochucení
tuk a namleté Be-Be sušenky na vysypání formy
Postup:
Máslo vyndejte z lednice zhruba 3 hodiny před pečením, aby bylo hodně změklé. Dejte ho do mísy, přisypte cukr a důkladně utřete do nadýchané směsi. Přidejte vejce, prosátou mouku a všechny přísady, kterými chcete beránka ochutit: kůru, vaječný koňak, rum nebo skořici. Vlijte tolik mléka, abyste získali hladké nadýchané těsto. Nakonec vmíchejte kypřicí prášek a těsto nalijte do máslem vymazané a namletými sušenkami vysypané formy na beránka. V troubě vyhřáté na 160–170 °C pečte 45 minut.