Velikonoční beránek: Vyzkoušejte piškotového, třeného, tvarohového nebo šlehačkového

Beránka můžete jen pocukrovat.
Zdroj: Pixabay
Nakonec beránka přelijte polevou.Všechny ingredience si připravte předem, aby vám pak něco nechybělo.Rozinky a kandovanou citrusovou kůru nechte nasáknout rumem.Rozinky před přidáním do těsta nechte vykapat.+ 4 fotky+ 5 fotek

Bez tradičního velikonočního moučníku na stole si snad ani Velikonoce neumíme představit. Beránek zkrátka nemůže chybět. Pořídit ho můžete v každém obchodě, tomu doma upečenému se ale nic nevyrovná. Máme pro vás čtyři osvědčené recepty, ze kterých si vybere každý.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 31. 03. 2019 10:00

Šlehačkový velikonoční beránek

Ingredience:

60 g změklého másla

125 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

2–3 vejce

250 g hladké mouky

2 lžičky kypřicího prášku

250 ml smetany ke šlehání

100 g spařených rozinek

Postup:

V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte. Vymazejte a vysypte si obě části dvoudílné formy. Těsto nalijte do přední hlubší části formy na beránka, mělo by sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pokud máte jen jednodílnou formu, těsto po zapečení přikryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 50 minut dozlatova. Pak beránka vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně ho vyklopte a nechte nejlépe na mřížce zcela vychladnout.

Babiččin piškotový beránek

Ingredience:

25 dkg cukru moučka

5-6 vajec

28 dkg hrubé mouky

vanilkový cukr

2 hořké mandle

pomerančová kůra

2 dkg citronátu (kandované citrusové kůry)

tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

V míse třete cukr, 4 žloutky, 1 celé vejce, pomerančovou kůru a vanilkový cukr asi 20 minut. Použít můžete i mixér. Ze 4-5 bílků ušlehejte tuhý sníh a střídavě s moukou přidávejte k ušlehaným žloutkům. Opatrně vmíchejte strouhané mandle a 2 dkg usekaného citronátu, který můžete nahradit třeba kandovaným ovocem nebo rozinkami v rumu. Hotové těsto nalijte do důkladně vymazané a vysypané formy a upečte v nepříliš horké troubě dorůžova. Po vychladnutí pocukrujte nebo ozdobte polevou dle chuti.

Tvarohový beránek

Ingredience:

4 vejce

250 g krystalového cukru

250 g rozpuštěného másla

250 g měkkého tvarohu

250 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 lžička vanilkového extraktu

rozinky namočené v rumu

tuk a kokos na vysypání formy

Postup:

Celá vejce s cukrem ušlehejte do pěny. Pak zašlehejte tvaroh, vychladlé máslo, okapané rozinky, vanilkový extrakt a nakonec vmíchejte prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a kokosem vysypané formy, přiklopte a pečte při teplotě cca 180 °C asi 50 minut. Upečeného beránka nechte chvíli odpočinout ve formě a pak vyklopte. Vychladlého pocukrujte a případně polijete polevou či jinak dozdobte.

Beránek z třeného těsta

Ingredience:

250 g změklého másla

200 g krupicového cukru

2 vejce

400 g polohrubé mouky

250–300 ml mléka

1 sáček kypřicího prášku do pečiva

citronová kůra, vaječný koňak, rum nebo skořice na dochucení

tuk a namleté Be-Be sušenky na vysypání formy

Postup:

Máslo vyndejte z lednice zhruba 3 hodiny před pečením, aby bylo hodně změklé. Dejte ho do mísy, přisypte cukr a důkladně utřete do nadýchané směsi. Přidejte vejce, prosátou mouku a všechny přísady, kterými chcete beránka ochutit: kůru, vaječný koňak, rum nebo skořici. Vlijte tolik mléka, abyste získali hladké nadýchané těsto. Nakonec vmíchejte kypřicí prášek a těsto nalijte do máslem vymazané a namletými sušenkami vysypané formy na beránka. V troubě vyhřáté na 160–170 °C pečte 45 minut.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články