Právě je na vrcholu sezóna medvědího česneku, proto by byla škoda nezařadit tuto lahodnou a zdravou bylinku co nejvíce do svého jídelníčku. Proč je medvědí česnek zdravý a jaké pochoutky si z něj můžete připravit třeba právě o blížících se velikonočních svátcích?
V kuchyni můžete použít medvědí česnek všude, kde používáte česnek standardní. Místo pro něj najdete i tam, kam přidáváte pažitku nebo jiné zelené natě. Koření se s jeho pomocí i maso – zvláště na jehněčím se chuťově výtečně vyjímá, je totiž jemnější než běžný česnek.
Přínosem je také vysoký obsah vitamínu C a antibiotické a desinfekční účinky. Lidové léčitelství ho využívá ke snižování krevního tlaku, čištění ledvin a močového měchýře, úspěšně se popere i s nevhodnými bakteriemi ve střevech, příznivě působí na činnost srdce, uklidňuje a zvyšuje chuť k jídlu.
Velikonoční menu s medvědím česnekem:
Krémová polévka z medvědího česneku
Suroviny:
jeden svazek bouquet garni
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
100 ml smetany
200 g medvědího česneku
Postup:
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme drůbežím vývarem a důkladně provaříme bouquet garni. Polévku přecedíme, dochutíme, vlijeme smetanu, zjemníme máslem, přidáme medvědí česnek a rozmixujeme. Do hotové krémové polévky z medvědího česneku ještě vložíme před podáváním lžíci smetany pro zjemnění.
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Suroviny:
1 lžíce pažitky
5 ks vajec
6 ks rohlíků
200 g kuřecího masa
100 g másla
200 g uzeného masa
1 svazek medvědího česneku
sůl
muškátový květ
mletý černý pepř
Postup:
Kuřecí maso uvaříme v osolené vodě, poté ho vyjmeme, necháme vychladnout a vývar dáme stranou. Uzené maso bez kůže rozkrájíme na kousky. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Pažitku jemně nasekáme, medvědí česnek taktéž. Na pánvi rozpustíme máslo a rohlíky na něm opečeme. Vychladlé rohlíky pokapeme vývarem. V míse smícháme uzené a kuřecí maso, přisypeme vymačkané kostičky pečiva, žloutky ušlehané se solí, sůl, pepř, muškátový květ, nasekanou pažitku, medvědí česnek a tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Směs na velikonoční nádivku do misky nalijeme, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Nádivku s medvědím česnekem pečeme asi 45 minut.
Pomazánka z medvědího česneku
Suroviny:
200 g nízkotučného tvarohu
2 lžíce bílého jogurtu
3 listy medvědího česneku
1 mrkev
sůl
pepř
Postup:
Mrkev nastrouháme, medvědí česnek nakrájíme nadrobno. Smícháme tvaroh, jogurt, mrkev, medvědí česnek, podle chuti osolíme a opepříme. Dietní tvarohová pomazánka s medvědím česnekem se podává namazaná na čerstvém pečivu, skvěle ji doplní čerstvá zelenina, kterou můžeme chlebíčky nebo jednohubky dozdobit.