Velikonoční hity s medvědím česnekem: Vyzkoušejte nádivku, polévku nebo pomazánku

Chleba se žervé a medvědím česnekem je vitaminovou bombou.
Zdroj: Pixabay
Jehněčí kotleta a takové pesto z medvědího česneku nemá chybuNasbírejte si ho do zásoby a připravte si z něj doma třeba vynikající pesto.Medvědí česnek v přírodě roste v lužních listnatých lesích či spíše hájích, nejraději má buk.Pesto z medvědího česneku si zamilujete.+ 7 fotek+ 8 fotek

Právě je na vrcholu sezóna medvědího česneku, proto by byla škoda nezařadit tuto lahodnou a zdravou bylinku co nejvíce do svého jídelníčku. Proč je medvědí česnek zdravý a jaké pochoutky si z něj můžete připravit třeba právě o blížících se velikonočních svátcích?

Petra Járková
Petra Járková 01. 04. 2019 12:00

V kuchyni můžete použít medvědí česnek všude, kde používáte česnek standardní. Místo pro něj najdete i tam, kam přidáváte pažitku nebo jiné zelené natě. Koření se s jeho pomocí i maso – zvláště na jehněčím se chuťově výtečně vyjímá, je totiž jemnější než běžný česnek.

Přínosem je také vysoký obsah vitamínu C a antibiotické a desinfekční účinky. Lidové léčitelství ho využívá ke snižování krevního tlaku, čištění ledvin a močového měchýře, úspěšně se popere i s nevhodnými bakteriemi ve střevech, příznivě působí na činnost srdce, uklidňuje a zvyšuje chuť k jídlu.

Velikonoční menu s medvědím česnekem:

Krémová polévka z medvědího česneku

Suroviny:

jeden svazek bouquet garni

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

100 ml smetany

200 g medvědího česneku

Postup:

Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme drůbežím vývarem a důkladně provaříme bouquet garni. Polévku přecedíme, dochutíme, vlijeme smetanu,  zjemníme máslem, přidáme medvědí česnek a rozmixujeme. Do hotové krémové polévky z medvědího česneku ještě vložíme před podáváním lžíci smetany pro zjemnění.

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem

Suroviny:

1 lžíce pažitky

5 ks vajec

6 ks rohlíků

200 g kuřecího masa

100 g másla

200 g uzeného masa

1 svazek medvědího česneku

sůl

muškátový květ

mletý černý pepř

Postup:

Kuřecí maso uvaříme v osolené vodě, poté ho vyjmeme, necháme vychladnout a vývar dáme stranou. Uzené maso bez kůže rozkrájíme na kousky. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Pažitku jemně nasekáme, medvědí česnek taktéž. Na pánvi rozpustíme máslo a rohlíky na něm opečeme. Vychladlé rohlíky pokapeme vývarem. V míse smícháme uzené a kuřecí maso, přisypeme vymačkané kostičky pečiva, žloutky ušlehané se solí, sůl, pepř, muškátový květ, nasekanou pažitku, medvědí česnek a tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Směs na velikonoční nádivku do misky nalijeme, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Nádivku s medvědím česnekem pečeme asi 45 minut.

Pomazánka z medvědího česneku

Suroviny:

200 g nízkotučného tvarohu

2 lžíce bílého jogurtu

3 listy medvědího česneku

1 mrkev

sůl

pepř

Postup:

Mrkev nastrouháme, medvědí česnek nakrájíme nadrobno. Smícháme tvaroh, jogurt, mrkev, medvědí česnek, podle chuti osolíme a opepříme. Dietní tvarohová pomazánka s medvědím česnekem se podává namazaná na čerstvém pečivu, skvěle ji doplní čerstvá zelenina, kterou můžeme chlebíčky nebo jednohubky dozdobit.

 

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články