Občas se vyskytne příležitost, kdy se musíte s přáteli sejít v místě, kde se necítíte úplně nejlépe. Pokud to zrovna nejsou vaši úplně nejbližší přátelé, tak nevědí, že nejčastěji navštěvujete podniky spadající do třetí cenové skupiny. Luxusní restaurace ale vyžaduje jiné chování. Způsoby, které jsou vám vlastní na oblíbených místech si zde rozhodně nemůžete dovolit.
Jakmile vstoupíte, nehrňte se ihned ke stolu, kde je volno. Není to slušné. Mnohdy ani není na místě si otvírat dveře. Drahé restarace mají nejen dveřníka, ale i hostesku, která vás usadí ke stolu s přesným počtem židlí, které požadujete. Žádné „můžu si přisednout“ tu nefunguje.
Neptejte se, zda mají polední meníčko, hned jak vám jídelní lístek přistane v ruce. Ve většině restaurací ho mají, ale v některých mají nabídku každý den stejnou. S výběrem jídla si klidně dejte na čas. U váženého hosta se přece očekává, že si bude vybírat pečlivě a zrakem odborníka.
Využijte návštěvy naplno a berte všechno, co se dá. Top podniky nabízejí hodně ubrousků, párátek a soli v pytlíčkách. Do kabelky si je ale musíte strkat tajně, ať nejste za burana. Možná vám to vykompenzuje fakt, že není příliš vhodné se ptát, zda si můžete svůj zbytek žvance brát domů.
Servis na takovém místě by měl být prvotřídní, takže se nebojte žádat co nejvíce. Když si objednáváte kafe, tak ne turka Chtějte našlehané mléko, žádnou smetánku v piksličce. To si můžete dát u vás doma v hospodě. Ubrousky by měly být látkové. Pokud dostanete příbor obalený v ubrousku, rychle pryč.
Při odchodu si nechte s klidem od personálu obléci kabát. Rvát na sebe neohrabaně kabát, šálu a ještě přitom upadnout na stůl s bílým ubrusem je přinejmenším trapné, takže si nechte pomoci, co to dá. Alespoň jednou si budete připadat jako princezna.