Vajíčka konzumujeme k snídani, děláme z nich pomazánky, jsou neodmyslitelnou přísadou při přípravě různých pokrmů, neobejdete se bez nich při pečení koláčů, buchet, dortů a dalších moučníků. Doma tak musí být stále k dispozici. Není proto divu, že plata s akční cenou mizí v obchodech téměř před očima. Víte ale vůbec, jaká je trvanlivost vajec, jak s nimi správně nakládat a jak je uskladnit?
Pryč s obalem
Také ukládáte koupená vajíčka do lednice v kartonovém obalu, ve kterém jste si je z obchodu přinesla? Děláte chybu. Vajíčka byste z něj měla hned vyndat a obal zlikvidovat. Je totiž znečištěný obrovským množstvím zdraví nebezpečných mikroorganismů. Ty mohou v ledničce snadno kontaminovat další potraviny.
Žádné omývání
Vajíčka nikdy neumývejte ani neotírejte. Narušila byste tak jejich ochrannou vrstvu (kutikulu), a tím zvýšila jejich náchylnost vůči průniku mikroorganismů dovnitř. Snadno byste se pak doma mohli nakazit třeba nepříjemnou salmonelou. Vlhká skořápka je navíc ideálním prostředím pro tvorbu plísní.
Ohlídejte teplotu
Teplota při skladování vajec nesmí překročit 18 °C. Doporučená teplota pro uskladnění je +5 až +8 °C. Důležité je nevystavovat vejce prudkým změnám teploty, kdy by se vejce orosila a stouplo tak riziko, že začnou plesnivět.
Do dveří lednice nepatří
Přestože výrobci do dveří lednice umisťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné. Jde totiž o nejteplejší místo v lednici, a to kvůli častému otevírání. Vajíčka proto uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji.
Postavte je na špičku
Kolem vajec by měl proudit vzduch, ukládejte je proto tupým koncem vzhůru. Na tomto konci se totiž údajně nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Pokud ale máme vajíčko v ledničce déle než 10 dní, je třeba jej převrátit, aby žloutek nepřischl zevnitř ke skořápce.
Spotřebujte je do 4 týdnů
Pozor si dejte také na to, jak dlouho vajíčka v lednici máte. Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec činí 28 dní po snesení. Pokud tedy kupujete vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení.
Ověřte si stáří
Nepříliš čerstvá nebo dokonce zkažená vejce při potřásání vydávají mlaskavý zvuk a při ponoření do vody vyplavou špičatým koncem nahoru. Pokud máte sebemenší podezření, že vajíčka už nejsou čerstvá, je lepší je před použitím nejdříve rozklepnout do skleničky a přičichnout si. Zápach je velmi dobrým identifikátorem zkaženosti.
Pozor na aromatické „sousedy“
Vajíčka nikdy neukládejte v blízkosti silně aromatických výrobků, jako jsou třeba sýry a koření, protože pórovitá vápenná skořápka do sebe snadno absorbuje cizí pachy.