Výroba vlastních džemů, marmelád, želé i sirupů je dnes velmi populární a každým rokem přibývají další tisíce nadšenců, kteří hledají originální recepty, experimentují a tvoří svoje vlastní produkty i jedinečné receptury.
Možná nebudete věřit nebo se vám to bude zdát zvláštní, ale také výroba domácích džemů, marmelád, želé a sirupů podléhá módním trendům. Pokud chcete být „in“, vyzkoušejte nové chutě i kombinace a jestli jste už zvládli připravit jednoduché džemy, je právě ten správný okamžik se posunout o stupínek výš a trochu experimentovat.
9 současných módních trendů v želírování
- připravovat džemy a marmelády z více druhů ovoce
- vrstvit je tak, aby vypadaly krásně a lahodily oku (v jedné sklenici 2 a více druhů džemů)
- přidávat do nich různé koření a bylinky (zázvor, chilli, skořici, mátu…), bylinkové, zelené i černé čaje nebo ořechy
- přilít trochu alkoholu na chuť (rum, ovocnou pálenku…)
- přidat do nich něco netradičního (například čokoládu nebo sekt)
- připravovat také toppingy, které se hodí na přelití dezertů nebo zmrzlin
- dělat různé druhy chutney, které jsou vynikající třeba jako omáčka ke grilovaným pokrmům
- vyrábět džemy a marmelády nejen v létě ale po celý rok
- velmi oblíbený je džem jako dárek, který potěší skutečně každého
Džem jako dárek
Také si lámete hlavu nad tím, co a komu darovat a jaký vymyslet dárek, když už všichni všechno mají? Skleničkou lahodného džemu, marmelády, želé nebo sirupu uděláte radost úplně každému, je to prostě sázka na jistotu. Sklenice můžete různě zajímavě nazdobit a zabalit. Výhodou těchto dárků je, že si třeba ty vánoční můžete připravit v létě nebo na podzim, kdy je sezónního ovoce dostatek. Když to v létě nestihnete? Nevadí, udělejte džem z exotického ovoce, které je k dostání po celý rok.
Netradiční džem ze švestek
Vystačí na: asi 7 sklenic à 200 ml
Doba přípravy: asi 40 minut
Přísady:
- 1 500 g švestek (očištěné, odpeckované)
- 2 chemicky neošetřené pomeranče
- 350 ml červeného vína
- 1 balíček Pektinu Dr. Oetker
- 2 balíčky Skořicového cukru Dr. Oetker
- 700 g cukru
Příprava:
- Švestky, víno, pomerančovou šťávu, kůru a skořicový cukr v hrnci dobře promícháme. Pektin Dr. Oetker smícháme s 2 PL cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
- Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut a odstavíme.
- Na talířek kápneme 1–2 KL právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
- Sebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
TIP: Místo vína můžeme použít i červenou ovocnou šťávu, např. hroznovou.
Další recepty pro inspiraci:
Dýňový džem s ořechy
https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/dynovy-dzem-s-orechy
Malinový topping
https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/malinovy-topping
Cibulová omáčka ke grilovaným pokrmům
https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/cibulova-omacka
Nebojte se zapojit vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.