Na probuzení po ránu většinou zafunguje káva nebo zelený čaj. Jak se ale vypořádat s únavou, když se dostaví odpoledne?
Zásadním problémem může být špatný způsob stravování. Jíst byste měla pravidelně a po malých porcích. Tím, že si dáte na oběd velkou porci a po zbytek dne nebudete jíst už nic, si zaděláváte nejen na zdravotní problémy, ale také na uzívané odpoledne.
Čím se tedy „naládovat“, aby vám energie vydržela na delší dobu a zároveň jste byla sytá?
Naklíčená semínka
Do zimy ideální zdroj vitamínů, a to hlavně skupiny B, důležitá je i kyselina listová a vitamin E, fosfor, hořčík, železo, draslík – už jen tento výčet hovoří sám za sebe. Mezi nejvýživnější patří mungo, čočka, cizrna a hrách. Klíčky jsou bohaté na bílkoviny a vypěstovat si je můžete i vy sama doma.
Mandle
Pokud budete jíst mandle pravidelně, vyhne se vám nejen únava, ale sbohem dáte i úzkostem a stresu. Navíc obsahují spoustu hořčíku, což povzbuzuje látkovou výměnu. Jeho nedostatek naopak zaručuje kvalitní dávku zívání gratis.
Ovesné vločky
Snídaně by na začátku dne neměla chybět a ovesné vločky jsou po ránu jedním z nejlepších startů. Draslík, kterého je ve vločkách hojně, pomáhá proti momentální i chronické únavě. Aby toho nebylo málo, samotný oves vám pomůže se lépe koncentrovat, soustředit a má dokonce antidepresivní účinky.
Banány
I banány jsou bohaté na draslík. Pozor ovšem na ty nezralé, mohly by vám ucpat střeva a nepříjemně nafouknout břicho, z čehož by zase nebylo vůbec nadšené vaše okolí. Ty zralé, žluťoučké, obsahují přírodní cukr, který tělo snadno stráví a díky tomu se téměř okamžitě probudíte.