Se začátkem roku se obvykle více zajímáme o to, co jíme. Hlavní podíl na tom mají různá novoroční předsevzetí, která si mnozí z nás dávají. Letos se však kromě zlepšení fyzičky a nějaké to shozené kilo zaměřujeme také na povzbuzení naší imunity. Přinášíme vám zdravé a hlavně chutné recepty, které vám pomohou připravit zdravé jídlo, ať už ke svačině, obědu nebo také jako pohoštění pro návštěvy, až se konečně zase všichni budeme moci sejít u jednoho stolu.
Zapečená vejce v avokádu s opečeným celozrnným chlebem a zelené smoothie
Suroviny:
Zapečené avokádo:
• 1 velké zralé avokádo,
• 2 Tesco Čerstvá bio vejce,
• nasekaný čerstvý koriandr,
• sůl, pepř,
• 2 krajíce celozrnného chleba.
Zelené smoothie:
• 400 ml mandlového nebo kokosového mléka,
• 1 banán,
• 1 polévková lžíce arašídového másla,
• 4 hrnky čerstvého baby špenátu.
Postup:
1. Avokádo podélně rozřízneme, odstraníme pecku a pomocí malé lžičky odstraníme také trochu dužiny z každé poloviny, abychom jamku uprostřed zvětšili.
2. Vejce opatrně rozklepneme tak, aby žloutek zůstal neporušený, a přesuneme do poloviny avokáda. Posypeme solí a pepřem.
3. Položíme na plech pokrytý pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 minut při 175 °C. Bílek musí být neprůhledný, tuhý.
4. Mezitím si na rozehřáté pánvi opečeme nasucho celozrnný chléb z obou stran (přibližně 3 minuty).
5. Dále připravíme smoothie. Banán oloupeme a nakrájíme. Špenát omyjeme. Všechny suroviny vložíme do mixéru a mixujeme dohladka.
6. Po upečení avokáda posypeme čerstvým koriandrem a podáváme s opečeným chlebem a zeleným smoothie.
Kuřecí prsa obalovaná v kukuřičných lupíncích a mandlích s ratatouille s pestem
Suroviny:
Kuřecí prsa obalovaná:
• 4 kuřecí prsa,
• 100 g Tesco Free From Cornflakes,
• 2 polévkové lžíce másla,
• 2 vejce,
• 1 čajová lžička sladké mleté papriky,
• 1 čajová lžička tymiánu,
• sůl, pepř.
Kuřecí prsa v mandlích:
• 4 kuřecí prsa,
• 50 g mandlové mouky,
• 100 g celých mandlí,
• 2 vejce,
• 1 čajová lžička sušeného česneku,
• 1 čajová lžička oregana,
• sůl, pepř.
Ratatouille:
• 2 lilky,
• 4 velká rajčata,
• 3 cuketa,
• 3 malé sladké brambory,
• 500 ml pasírovaných rajčat,
• 4 polévkové lžíce zeleného pesta,
• 2 stroužky česneku,
• 1 červená cibule,
• 1 čajová lžička sušené bazalky,
• 1 čajová lžička oregana,
• sůl, pepř.
Postup:
1. Kukuřičné lupínky podrtíme na menší kousky a smícháme s kořením. Vajíčka rozklepneme do misky a prošleháme vidličkou.
2. Kuřecí prsa nejprve namočíme do vajíčka z obou stran a následně do podrcených kukuřičných lupínků.
3. Položíme na plech vyložený pečicím papírem, polijeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 30–35 minut při 180 °C.
4. V kuchyňském robotu rozmixujeme celé mandle, mandlovou mouku a koření. Zopakujeme stejný postup jako při obalování v kukuřičných lupínkách. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 20 minut při 180 °C v předem vyhřáté troubě.
5. Mezitím připravíme ratatouille. Nejprve omáčku. Pasírovaná rajčata smícháme s prolisovaným česnekem, pestem, nadrobno nakrájenou cibulí a kořením.
6. Lilek, rajčata a cuketu omyjeme a sladké brambory oloupeme. Zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Dospod zapékací mísy dáme část omáčky, a když nakrájíme dostatek plátků zeleniny na to, abychom mohli zapékací mísu naplnit, začneme je umisťovat v kruhovém tvaru po okraji. Pokračujeme, dokud se nedostaneme do středu, a průběžně přeléváme omáčkou.
7. Mísu zakryjeme alobalem a pečeme přibližně 30 minut při 180 °C v předem předehřáté troubě. Poté alobal odstraníme a pečeme dalších 30 minut.
8. Kuřecí prsa podáváme s ratatouille.
Ovesná kaše s čerstvým ovocem a kokosem
Suroviny:
• 50 g ovesných vloček,
• 250 ml rostlinného mléka,
• 1 čajová lžička medu,
• 1 polévková lžíce sušených bobulí goji,
• hrst čerstvých borůvek,
• 4 čerstvé jahody,
• 1 granátové jablko,
• 1 čajová lžička strouhaného kokosu.
Postup:
1. Do hrnce nasypeme ovesné vločky, zalijeme rostlinným mlékem a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Před koncem vmícháme med a goji.
2. Kaši přemístíme do misky (můžeme ještě zalít rostlinným mlékem), přidáme nakrájené ovoce a posypeme kokosem.
Domácí hummus s olivovým olejem a ořechy
Suroviny:
• 2 plechovky cizrny, opláchnuté a scezené,
• ½ čajové lžičky sody (pokud používáte cizrnu v konzervě),
• šťáva z 1 citronu,
• 1 velký stroužek česneku,
• ½ čajové lžičky jemné mořské soli,
• 125 g pasty tahini,
• 3 polévkové lžíce studené vody,
• ½ čajové lžičky mletého kmínu,
• 2 polévkové lžíce Tesco Bio extra panenského olivového oleje,
• čerstvá petrželka,
• 1 čajová lžička mleté sladké červené papriky.
Postup:
1. Cizrnu uvaříme v hrnci spolu s jednou sodou na středním ohni (přibližně 20 minut). Když je cizrna měkká, scedíme ji a pořádně propláchneme pod tekoucí vodou.
2. Následně vložíme česnek, citronovou šťávu, tahini, kmín, sůl a 1 lžíci olivového oleje do kuchyňského robota a rozmixujeme na kaši. Přidáme uvařenou cizrnu a opět mixujeme dohladka.
3. Nakonec hummus přemístíme do servírovací mísy, polijeme olivovým olejem a ozdobíme čerstvou petrželkou a červenou paprikou.
Bezlepkové citronové řezy z mandlové a kokosové mouky s javorovým sirupem
[caption id="attachment_196575" align="alignnone" width="700"] bezlepkove citronove rezy zmandlove a kokosove mouky sjavorovym sirupem[/caption]
Suroviny:
Základ:
• 150 g jemné mandlové mouky,
• 50 g kokosové mouky,
• 50 ml javorového sirupu,
• 80 ml kokosového oleje,
• špetka soli.
Krém:
• 4 vejce,
• šťáva ze 2 Tesco Bio citronů,
• 1 čajová lžička čerstvé citronové kůry,
• 100 ml javorového sirupu,
• 1 polévková lžíce kokosové mouky.
Postup:
1. V misce smícháme všechny suroviny na základ, dokud nebudou dobře spojené. Prsty vtlačíme na dno menšího plechu 20x20 cm a pečeme 15 minut v předem vyhřáté troubě při 180 °C.
2. Mezitím vyšleháme vajíčka s ostatními surovinami na krém kromě kokosové mouky. Nakonec přidáme prosátou kokosovou mouku a šleháme dohladka.
3. Když se základ upeče, ihned na něj nalijeme krém. S nížíme teplotu v troubě na 165 °C a pečeme cca 20 minut. Krém nebude úplně pevný, bude mít konzistenci pudinku.
4. Necháme 30 minut vychladnout při pokojové teplotě, pak přemístíme do lednice na minimálně 3 hodiny a servírujeme.