Třeba párky bývají zatracovány jako pokrm chudých. Ale neprávem. Kdo zná tajné triky hospodyněk, ví, že i z obyčejných párků lze vyčarovat neobyčejné dobroty. Není to jen případ masových nožiček – naučte se v kuchyni neuvěřitelným věcem s těmito 10 potravinami!
1. Led >> kávové kostky na ledovou kávu
Na rychlé osvěžení s nezbytným kofeinem nepotřebujete šejkr ani speciální kávovar. Postačí sklenice mléka, formičky na led a uvařená a vychlazená černá káva. Tu nalijte do formiček, nechte zamrazit a… naprosto famózní kávový led je na světě. Vhoďte pár kostek do studeného mléka. Tento nápoj vás profackuje raz dva.
2. Burgerová bulka >> sýrový sendvič
Rozřízněte bulku napůl, vyložte prohlubeň slaninou, přidejte nastrouhaný sýr, přiklopte a zapečte. Rychlé a neskutečně návykové. Teď už nebudete muset natahovat tepláky a upalovat do fastfoodu, když přijde chuť hřešit.
3. Banán >> banánovo-čokoládový nanuk
I když tuto banánovou zmrzlinu hotovou připravíte bleskově, tento nanuk má ještě něco navíc – čokoládu plnou endorfinů. Stačí jen zamrazit banán, přelít ho čokoládou a nechat ji ztuhnout.
4. Čokoládová poleva >> čokoládová váza
Kdo ji nezná, tomu pomotá hlavu. Čokoládová váza vypadá jako majstrštyk profesionálních kuchařů, vytvořit ji je přitom snadné.
Nafoukněte balonek a posaďte ho na mísu. Polijte ho postupně tmavou, mléčnou a bílou čokoládou a nechte je ztuhnout. Nakonec balonek propíchněte a odstraňte ho. Doprostřed vázy můžete dát ovoce. Nebo klidně krabičku se zásnubním prstýnkem či narozeninovým dárkem.
5. Sázená vejce >> vajíčkové srdce
Sázená vejce učarují všem, co zbožňují jednoduché chutě a potřebují zasytit. Pokud jsou pro vás volská oka až příliš „chudá“, máme návrh na to, jak je vylepšit. A nejen to – díky jejich tvaru poskočí vašemu partnerovi srdce radostí.
Párek rozkrojte napůl, ale jeden konec nechte spojený. Otočte tento konec směrem k sobě a poloviny párku ohněte tak, abyste vytvořili tvar srdce. Poloviny párku spojte párátkem. Rozehřejte pánvičku, položte na ni srdce z párků, vlijte vejce a vyčkejte, až se usmaží.
6. Listové těsto >> croissanty s nutellou
Listové těsto dnes zakoupíte už rozválené, takže jediné, co budete muset pro croissanty s nutellou udělat, je oříznou těsto dokulata, nakrájet ho na trojúhelníčky, přidat doprostřed trochu nutelly, zarolovat a upéct. Varování: extrémně vysoké riziko přejídání!
7. Brambory >> brambory s překvapením uvnitř
Uvařeným bramborám odkrojte jednu stranu a vydlabejte je. Vymažte je rozpuštěným máslem, přidejte nastrouhaný sýr, uzené a jedno vejce. Posypejte solí a pepřem, přidejte ještě trošku sýru a jarní cibulku. Pečte v troubě, dokud vajíčka neztuhnou a sýr nerozpustí. Nápadité, že?
8. Jablka >> jablka s těstovitou čepičkou a jablečnou náplní
Naprosto originální, roztomilá, rychlá a vražedně chutná – tato jablka na sebe strhnou pozornost na každé party i odpoledním čaji. Odřízněte horní část jablek a vydlabejte je. Naplňte je jablečnou náplní (džemem, pyré, přesnídávkou) a přikryjte proužky těsta. Pečte dozlatova. Tato jablíčka chutnají nejlépe s šálkem čaje a dobrou knihou za deštivého odpoledne.
9. Želé >> želé bonbóny
Z barevných měsíčků budou děti paf. Vydlabejte pomeranč, vlijte želé a nechte ztuhnout. Pro zmlsané jazýčky můžete želé ještě polít čokoládou.
10. Párek >> slaný uzeninový koláč
Levné jídlo, které zasytí a navíc dobře chutná, je vždycky dobrou volbou. Tento koláč pozvedne často zatracované párky v prvotřídní ingredienci. Nakrájejte listové či jiné těsto na proužky a střídavě podstrkujte párky. Upečte na plechu či v pekáčku v troubě. No uznejte, těžko byste odolávali, nebo ne?
Zdroj: Bright Side