Plýtvání potravinami je hřích, to říkaly už naše babičky, proto jste u nich viděly vždy zpracovat kuře celé. Pokud ho totiž správně naporcujete a všechny části správně použijete, vyjde vás kilogram masa na polovinu ceny, než kdybyste si ho koupili naporcované.
Začněte stehýnkem
Na zpracování kuřete použijte ostrý nůž nebo speciální nůžky na maso. Nožem podél svalu oddělte stehna. Čepelí najděte kyčelní kloub a zatlačte mezi kosti. Stehna pak už odříznete bez použití síly.
Pokračujte křidélky
Podobně oddělte křídla. Pokud je chcete péct, je dobré odkrojit jim špičky, které se snadno připálí. Křídla můžete upéct samostatně nebo je přidat do polévky či vykostit a nadívat.
Co s kůží?
Trup uprostřed nařízněte, abyste prsní svaly oddělili od sebe. Kůži nesundávejte, třeba přírodní plátek je mnohem chutnější s ní.
Vyndat hrudní kost, nebo ne?
Pokud maso z prsou bude potřeba krájet, oddělte zespodu i hrudní kost. Na pečení je ale lepší ji nechat, maso bude šťavnatější.
Nic nepřijde nazmar
Z odřezků a skeletu připravíte skvělou polévku. Všechny kousky masa a kostí dejte do velkého hrnce, přidejte kořenovou zeleninu a divoké koření. Zalijte vodou a jakmile se voda začne vařit, stáhněte na nejnižší plamen. Po 2-3 hodinách přeceďte a vývar použijte do polévky.