Z čeho lidé tloustnou? Je to přemíra příjmu cukru, tuků nebo snad kalorií? Všechno, co sníme, má nějaké působení na náš metabolismus, na náš hormonální systém a na mikrobiální systém. Ten zásadně rozhoduje o našem spalováni a také o tom, co se uloží v těle v podobě tukové tkáně.
Metabolické vlivy
Na otázku, co je horší - cukry, nebo tuky, se tedy nedá jednoznačně odpovědět a problém je daleko komplikovanější. Jak už bylo řečeno, hormonální metabolické vlivy ovlivňují to, jestli se nám ten rohlík uloží do tukové tkáně, svalů nebo jestli ho spálíme. Nejde ale říct, že by na kaloriích nezáleželo. V těle máme i další hormony, které řídí ukládání tuků a k ukládání tuků dochází i při nadbytku kalorií.
Pozor na inzulin
Inzulin si velmi citlivě hlídá hladinu cukru v krvi. Rozhoduje také o metabolismu tuků. Inzulin znesnadňuje hubnutí, proto aby se tuk méně ukládal a byl uvolňován a spalován rychleji, je potřeba snížit hladinu inzulinu. Logicky by tedy stačilo omezit příjem sacharidů, ale není to tak jednoduché. Tuky nejsou úplně tak neškodné, jak někdo může tvrdit.
Výhoda tuků
Výhodou tuků je, že se po jejich příjmu cítíte nasyceni a už nemáte potřebu tolik jíst. Když se člověk i přesto nají, je mu potom těžko, protože při příjmu tuků dojde k vyloučení peptidu YY, který zpomalí činnost žaludku a horního úseku střeva, aby měly trávící šťávy více času na rozložení tuků.
Tipy pro štíhlou postavu: Jak ze cvičení získat maximum, když chcete zhubnout?
Hormon ukládající tuky GIP je uvolňován sacharidy i tuky. Stimulaci sekretu inzulinu ale podporuje při příjmu glukózy - tudíž jsme zase u cukrů. Nejvíce tuků GIP ukládá při vysoké hladině cukru v krvi. Takže sacharidy a tuky dohromady způsobují větší sekreci GIP a větší míru ukládání tuků, než kdyby byly přijímány samostatně. Jednoduše řečeno, cukry se výrazně podílejí na tom, že se vám přijatý tuk uloží do tukové tkáně, než kdybyste ho konzumovali samostatně.
Problém je v kombinaci cukrů a tuků
Z výše uvedeného tedy vychází, že největším problémem tloustnutí populace je kombinace cukrů a tuků v jídle. Kombinace obou složek je jistě chutná, ale studie také dokazují, že je i velice návyková, proto je tolik lidí závislých na fastfoodech. Tam je v každém hamburgeru kombinace tuků z masa a cukrů z housky. Na fastfoody si tedy dejte velký pozor!
Sacharidy ano, ale...
Pro většinu z nás jsou tedy rizikovější cukry, a proto by se raději měly jíst tuky než cukry nebo škrob. Když máte možnost volby, raději si dejte tučnější snídani v podobě slaniny než koblihu nebo lupínky. Něco jiného jsou sacharidy s vysokým obsahem vlákniny, například celozrnný chléb s máslem nabízí dobrou kombinaci cukrů a tuků, po které nepřiberete, stejně tak jogurt s ovocem je v pořádku.