Ty nejlepší recepty na letní zavařování.
Aby ovoce a zelenina vydržely co nejdéle a nezkazily se, musíte dodržovat pár jednoduchých zásad. Můžete zavařovat prakticky cokoliv s čímkoliv. Ale nikdy nezpracovávejte nahnilé plody, ani když plesnivou část vykrojíte. Ovoce a zelenina jsou tak jako tak napadeny, tudíž jsou karcinogenní. Taková zavařenina se vám nejspíš brzy zkazí a všechna práce bude zbytečná. Zavařované věci musí být také vždy čisté.
Pokud chcete uchovat co nejvíce vitaminů, dobu zavařování zkraťte.
1. Rybízové želé
Na cca 5-6 sklenic po 250 ml
Příprava: 60 minut
Ingredience:
1 kg červeného rybízu
300 ml vody
500 g želírovacího cukru 2:1
2 balíčky vanilkového cukru
1 balíček kyseliny citronové
Postup: Rybíz omyjeme a otrháme ze stonků. Plody vložíme do hrnce a rozmačkáme. Přilijeme vodu a za stálého míchání zahřejeme, ne však k bodu varu. Ovocnou kaši dáme na síto nebo do čisté utěrky a necháme z ní vykapat do misky šťávu. Po vychladnutí šťávu změříme, mělo by jí být asi 800-900 ml. Přidáme do ní želírovací cukr a promícháme, poté přimícháme i vanilkový cukr a kyselinu citronovou. Na silném plamenu za stálého míchání vaříme asi 30 minut od okamžiku, kdy šťáva začne bublat. Horkým želé naplníme až po okraj vyvařené sklenice, dobře uzavřeme a asi na 10 minut obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladit a uložíme.
2. Broskvový džem
Na cca 4 sklenice po 250 ml
Příprava: 45 minut
Ingredience:
1 kg broskví
500 ml bílého vína
500 g želírovacího cukru 3:1
5 větviček rozmarýnu
Postup: Omyté broskve rozpůlíme, odpeckujeme a nakrájíme na kostičky. Spolu s rozmarýnovými větvičkami a vínem vložíme do hrnce a pod poklicí na středním plamenu asi 30 minut vaříme. Přendáme do síta a necháme několik hodin vykapat do misky. Šťávu odměříme a podle naměřené hodnoty přidáme adekvátní množství želírovacího cukru (je uvedeno na sáčku) a jak šťávu, tak cukr vložíme do hrnce. Přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání nejméně 3 minuty. Horkou hmotu nalijeme do vyvařených sklenic až po okraj, uzavřeme a aspoň na 10 min. obrátíme dnem vzhůru.
3. Jablečný kompot
Na cca 4 sklenice po 250 ml
Příprava: 40 minut
Ingredience:
400 g letních jablek
400 g hrušek
kůra a šťáva z jednoho citronu
50-70 g cukru
3 lžíce rozinek
2 kousky nalámané skořice
Postup: Ovoce oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kostky. Vložíme do hrnce, přidáme 300 ml vody a zbytek surovin. Zahřejeme a na mírném plamenu necháme pár minut vařit, dokud ovoce není měkké. Horké naléváme do zavařovacích sklenic a sterilujeme 20-25 minut při teplotě 100 °C. Nebo kompot servírujeme rovnou.
4. Zavařené borůvky a hrušky
Na 4 sklenice po 250 ml
Příprava: 30 minut
Ingredience:
600 g borůvek
400 g hrušek
1 kg želírovacího cukru 1:1
2 lžíce citronové šťávy
Postup: Borůvky omyjeme a přebereme, hrušky omyjeme, oloupeme, odjádříme a nakrájíme na malé kousky. Borůvky a hrušky smícháme s želírovacím cukrem a citronovou šťávou, vložíme do hrnce a na silném plamenu necháme chvíli vařit. Stáhneme z plotny a ještě horkou zavařeninu plníme do lahví až po okraj, pevně uzavřeme a aspoň na 15 minut obrátíme dnem vzhůru.
5. Broskve v bílém rumu
Na cca 2-3 sklenice po 0,4 l
Příprava: 45 minut + 4-6 týdnů na uležení
Ingredience:
1 kg pevnějších broskví
1 citron, bio
400 g cukru krupice
350 ml bílého rumu
1 vanilkový lusk
Postup: Broskve omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme pecek. Dužinu nakrájíme na měsíčky. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Vanilkový lusk překrájíme podle počtu sklenic. Vyvařené sklenice naplníme broskvemi, plátky citronu a postupně je prosypáváme cukrem. Do každé skleničky dáme kousek vanilkového lusku a necháme přikryté stát, dokud se cukr nevsákne. Potom je zalijeme rumem po okraj a uzavřeme. Necháme měsíc uležet v chladu a ve tmě, aby se ovoce proleželo v alkoholu. Během této doby je několikrát obrátíme dnem vzhůru, aby se cukr lépe rozpustil.
6. Domácí šťáva z černého bezu
Příprava: 45 minut
Ingredience:
2 kg plodů černého bezu
1 l vody
500 g cukru na každý litr šťávy
Postup: Bez otrháme z větviček, omyjeme, necháme okapat, přendáme do hrnce a trochu rozmačkáme. Přilijeme vodu a povaříme. Vzniklou kaši necháme přes noc přes gázu vykapat do misky. Šťávu odměříme a na každý litr přidáme 500 g cukru. Poté ještě asi 15 minut povaříme. Ještě horkou ji plníme do láhví a rychle uzavřeme. Pijeme naředěnou vodou nebo minerálkou.
7. Cuketa a květák ve sladkokyselém nálevu
Na cca 5 sklenic po 0,7 l
Příprava: 60 minut, sterilování 15-20 minut
Ingredience:
750 g růžiček květáku
šťáva z 1 citronu
750 g mladých cuket
1 hlavička česneku
2 lžíce celého černého pepře
4 lžíce oleje, nejlépe olivového
Na nálev:
750 ml vody
500 ml bílého vinného octa
500 kg cukru
30 g soli
Postup: Květák rozebereme na menší růžičky a omyjeme. V hrnci uvedeme do varu vodu, okyselíme ji citronovou šťávou, vsypeme růžičky květáku a krátce předvaříme, stačí tak 2 minuty. Květák slijeme a ihned zchladíme ve studené vodě. Cukety omyjeme a nakrájíme na kousky zhruba ve velikosti růžiček květáku. Na dno každé sklenice rozdělíme oloupané stroužky česneku, část kuliček černého pepře a po lžíci oleje. Do sklenic naskládáme natěsno směs květáku a cuket, přidáme zbylé kuličky pepře a zalijeme horkým nálevem asi 1 cm pod okraj. Uzavřeme vyvařenými víčky a sterilujeme při 80-85 stupních asi 15-20 minut. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme chvíli stát na víčku.
8. Sicilská zelenina v oleji
Na cca 3 sklenice po 0,7 l
Příprava: 60 minut
Ingredience:
500 g květáku
1 fenykl
2 mrkve
8 stroužků česneku
250 ml bílého vinného octa
100 g černých oliv bez pecky
1 malá lahvička kaparů ve slaném nálevu
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
1/2 lžičky sušeného tymiánu
600 ml olivového oleje
Postup: Mrkve oloupeme a nakrájíme na kostičky. Fenykl omyjeme, očistíme a nakrájíme rovněž na kostičky. Česnek oloupeme. Ocet spolu s litrem vody svaříme a poté k němu přidáme zeleninu. Povaříme asi 1 minutu. Necháme vychladit. Přecedíme přes síto a zeleninu necháme dobře okapat. Poté ji promícháme s kapary, olivami a bylinkami a naskládáme do sklenic. Zalijeme olejem až po okraj, dobře uzavřeme a necháme vychladit. Sklenice přechováváme na temném a chladném místě, kde vydrží asi 3 měsíce.
9. Zeleninové čatní
Na cca 4 sklenice po 250 ml
Příprava: 60 minut
Ingredience:
4 rajčata
1 červená paprika
1 zelená paprika
2 nakyslá jablka
1 chilli paprička
3 malé cibule
2 stroužky česneku
1/2 lžičky mleté papriky
špetka kardamomu
7 lžic bílého vinného octa
60 g cukru
1/4 lžičky soli
Postup: Rajčata krátce spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a rovněž nakrájíme na malé kostičky. Chilli papričku omyjeme a rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Veškerou zeleninu vložíme do velkého hrnce, přidáme mletou papriku, kardamom, ocet, cukr a sůl a vše dobře promícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 50 minut na mírném plamenu. Čatní poté naplníme do předem připravených vyvařených sklenic, dobře je uzavřeme a aspoň na 15 minut obrátíme dnem vzhůru.
10. Cibulové čatní
Na cca 4 sklenice po 250 ml
Příprava: 60 minut
Ingredience:
300 g červené cibule
300 g bílé cibule
1 velké jablko
250-300 g cukru krupice
150 ml červeného vinného octa
150 ml červeného vína
100 g rozinek (korintek)
2 lžičky mletého zázvoru
2 prolisované stroužky česneku
1 lžička koření garam masala
špetka skořice
sůl
Postup: Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky. Cibuli a jablka vložíme do kastrolu, zasypeme polovinou cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a cibule nezačne lehce karamelizovat. Potom podlijeme trochou vody a dusíme, dokud cibule a jablka nezměknou, trvá to asi 10-15 minut. Přilijeme ocet, červené víno, přidáme propláchnuté rozinky, zázvor, prolisovaný česnek, garam masalu, skořici, zbylý cukr, uvedeme opět do varu a vaříme do zhoustnutí. Při varu mícháme, a jakmile je čatní dostatečně husté, dochutíme solí. Plníme ihned do dobře umytých sklenic, uzavřeme vyvařenými víčky a otočíme dnem vzhůru, alespoň na 10 minut.