Jak se darovaným potravinám, které se nestačily rozdělit, dává další šance? Potravinové banky ve spolupráci se donátorem z řad obchodních řetězců přišly s dalším projektem, který má za cíl omezit plýtvání potravinami a zároveň pomáhat potřebným. Nese název Zbytkoláda.
Potravinová banka v Praze a pro Středočeský kraj dostává každý den čerstvé ovoce a zeleninu z 34 prodejen Tesco a distribuuje ji ze svých skladů ve Zdibech a Hostivaři svým klientům. Občas se stává, že okolo víkendu zůstává některá zelenina a ovoce nevyužitá, proto je pravidelně zpracovávána, aby se z ní nestal odpad a měla další využití.
„Děláme buď zavařeniny, nebo kompoty, čalamády, tak aby vlastně nezůstaly žádné zbytky, aby ta zelenina a ovoce byly spotřebovány a vlastně přinášely užitek. Proto tomu říkáme Zbytkoláda, že to je vlastně výrobek ze zbytků, které by se jinak staly odpadem,“ vysvětluje Věra Doušová, předsedkyně pražské a středočeské potravinové banky.
Společnými silami bylo v pilotní fázi projektu za jeden den zpracováno 700 kg ovoce a zeleniny. Všechny sklenice měly obecné označení „Zbytkoláda.“ Používaly se rodinné recepty, tradiční i moderní, a naplnilo se 200 sklenic marmeládami, džemy, kompoty, čalamádami a dalšími variacemi upravené zeleniny a ovoce.
Potravinové banky a Tesco společně spolupracují již od roku 2013. Přes 150 Tesco prodejen daruje po celé České republice své potravinové přebytky na pravidelné bázi. Zbytkoláda představuje další rozvoj těchto aktivit.
„Velmi vítáme tuto aktivitu se Zbytkoládou, kdy ovoci, zelenině a dalším potravinám dáváme další šanci,“ uvádí Václav Koukolíček, tiskový mluvčí Tesco.
Příběh Zbytkolády najdete ve videu ZDE.