Stojíte bezradně před policemi v obchodě a zase nevíte, co koupit? Pak si vzpomeňte na vůni venkova, babičku v kuchyni a jistě si vzpomenete na nějakou tu delikatesu, kterou uměla během chvíle vykouzlit. Tady je malá inspirace.
Jídelníček našich babiček byl pestrý. Maximálně se využívalo sezonních plodin, protože byly dostupné na zahrádce nebo se daly lacino pořídit na trhu. Létu dominovala zelenina, ovoce, houby a také se samozřejmě připravovaly zásoby na zimu. Mnohem více se vařilo z luštěnin, v kurzu byly třeba jáhly nebo pohanka.
Pohanková kaše s medem
Suroviny:
300 g pohanky
8 dl mléka
sůl
strouhaný perník
med
máslo
Postup:
Pohanku spařte, sceďte. Zalijte osoleným mlékem a přiveďte k varu. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte pohanku nabobtnat a změknout. Oslaďte pohankovou kaši mlékem, posypte perníkem a přelijte rozpuštěným máslem. Pokud nemáte strouhaný perník, můžete použít třeba hnědý cukr. Do pohankové kaše můžete přimíchat i sušené ovoce.
Krupicový svítek
Suroviny:
5 dkg másla
2 lžíce cukru
4 vejce
čtvrt litru mléka
špetka soli
30 dkg krupice
2 lžičky kypřicího prášku
Na zalití:
litr mléka
10 dkg cukru
skořice
Postup:
Máslo třeme s cukrem a přidáváme žloutek po žloutku, sůl a po lžících krupici s mlékem. Asi 2 lžíce krupice oddělíme a promísíme je s kypřicím práškem. Na utřené těsto vyklopíme sníh, posypeme jej krupicí s práškem a zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do vymaštěného a vysypaného kastrolu a pomalu upečeme dorůžova. Upečený svítek vyklopíme na prkénku a pokrájíme jej na dílky jako dort. Na každý kousek svítku nalijeme teplé mléko s cukrem. Jde o to, aby se do svítku mléko pěkně vpilo. Svítek je možné oživit ovocem nebo kompotem.
Jáhlová kaše se škvarky
Suroviny:
1 litr mléka
250 g jáhel
1 cibule
sádlo se škvarky
sůl
Postup:
Jáhly dvakrát až třikrát spaříme (přelijte vroucí vodou a sceďte). Nasypeme je do vroucího mléka, osolíme a za stálého míchání z nich uvaříme kaši. Cibulku osmažte na sádle a polijte ji kaší.