Již před více než 3 000 lety se začaly pěstovat hrušky. Lidé na celém světě si je zamilovali a my se můžeme těšit z toho, že je lze snadno pěstovat v našich zeměpisných šířkách.
Léčebný účinek hrušek spočívá především v jejich vysokém podílu vody, čímž působí na čištění střev, odstraňují zácpu a jiné trávicí obtíže.
Obsahují sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a neutralizují a z těla poté vylučují těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium.
Hrušky jsou rovněž velice bohaté na kyselinu listovou, která je velice důležitá pro růst a krvetvorbu.
Obsahují vysoké množství vitamínu C, který je nezbytný pro náš imunitní systém.
Jsou nezanedbatelným zdrojem vitamínu B, přičemž nejvíce je ho obsaženo těsně pod slupkou, a proto hrušky raději neloupeme.
Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže.
Díky vysokému obsahu draslíku se hrušková šťáva používá jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když z jakýchkoli důvodů musíme užívat diuretika.
Hrušky jsou výborným ovocem pro ty, kdo milují sladké, ale nechtějí přibírat na váze – mají nízkou energetickou hodnotu a i díky svému obsahu vody (kolem 84 %) jsou vhodné pro redukční dietu.