Zima není jen obdobím Vánoc, lyžovaček a sněhových radovánek, ale také chřipek a nachlazení. Kdo má děti, zná to dvojnásob. Týden doma, týden ve školce. Klasický stav mnoha rodin. Co tedy v zimě jíst, abychom tělu dopřáli dostatek živin?
Co byste měli v zimě zařadit do svého jídelníčku každý druhý den? Podívejte se, jaké potraviny podpoří vaši imunitu a dodají vám energii potřebnou během chladných měsíců.
Růžičková kapusta
Kapustičky obsahují vlákninu, draslík, vitamíny A, C a K. Mají protizánětlivý účinek, zvýší vám hladinu energie, zlepší imunitu a pomáhají předejít rýmě a chřipkám. Jedná se také o jedno z nejzdravějších a nejchutnějších zimních jídel. Můžete je vařit, péct nebo smažit a vždy budou chutné.
Luštěniny
Fazole, hrách i čočka obsahují důležité živiny jako vlákninu, železo, zinek, vápník a vitamíny skupiny B. Mohou být také zdravou náhražkou masa. V zimních měsících se zahřejte luštěninovou polévkou, které vám dodá také energii.
Kaki
Kaki u nás ještě není zase tak známé, ale rok od roku si získává větší popularitu. Hodí se od salátů až po dezerty. Je významným zdrojem vlákniny, draslíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa a vitamínů A a C. Jeho konzumace v zimních měsících je tedy nezbytná.
Granátové jablko
Pokud vám vadí semínka z tohoto exotického ovoce, připravte si z něj džus. Jedna sklenka tohoto vitamínového drinku každé ráno vás dokonale nastartuje. Mezi prospěšné látky v tomto ovoci patří vitamín B, vláknina a antioxidanty.
Zázvor
Že je zázvor ten nejlepší lék na chřipku a nachlazení, to ví snad každý. Začněte tedy nový den čajem s citronem a zázvorem a nemoci vás budou obcházet obloukem.
Na další superpotraviny, které byste měli svému tělu v zimě dopřávat, se podívejte v naší galerii.