Zmrzlinu si většina z nás volí podle barvy. A netřeba se za to stydět. Co ale posunout znalost této chladivé pochoutky na novou úroveň? Zkuste se příště rozhodnout podle kalorické hodnoty a konzistence. Zmrzlina totiž není to co gelato. A naopak.
Zvlášť v hlavním městě můžete narazit spíše na zmrzlinu, ve svých křivolakých uličkách však skrývá i prodejny gelata. Co je co a jaký je mezi těmito dvěma pochoutkami rozdíl?
1. Zmrzlina je tučnější než gelato
Dbáte-li na svou linii, měli byste mít přehled o tom, kolik kalorií do sebe během dne vpravíte. Nelze opomenout svačinky ani ledové dezerty, kterými si zpříjemňujeme, zkracujeme, zpestřujeme letní procházky. Věděli jste, že zmrzlina obsahuje více tuku než gelato?
A je jedno, že jsou si oba druhy vizuálně podobné. Zmrzlina musí mít podle amerického zákona alespoň 10 % mléčného tuku, kdežto u gelata stačí 3,8 %. Díky tomu je zdravější variantou letního dezertu.
2. Zmrzlina obsahuje více vzduchu než gelato
Pokud jste navštívili nějaký z podniků, kde servírují gelato, mohli jste si všimnout, že prodejci poměrně dlouho opakují proces nabrání pochoutky na špachtličku a její rozetření o hranu vaničky. Je totiž hustější než zmrzlina, neboť obsahuje méně vzduchu. Tu naopak vzduch dotváří nejméně z půlky! Gelato se stloukává pomaleji, aby nepojalo vzduchu moc.
3. Zmrzlina je zmrzlejší než gelato
Zní to přinejmenším zvláštně, ale při výrobě zmrzliny se klade velký důraz na to, aby byla správně zmrzlá. Tedy – hodně. To je další věc, kterou se odlišuje od hedvábnějšího gelata. Pokud tedy trpíte na bolest zubů při kontaktu s chladem, gelato je pro vás jasná volba!
Zdroj: Insider