Milují vaše děti kečup a vy jim ho nechcete dávat, protože s rajčaty nemá nic společného? Pak zkuste udělat domácí. Kromě rajčat a cibule do něj přidejte tajnou přísadu, díky které bude mnohem jemnější.
A o co že se jedná? Možná se budete divit, ale o obyčejné jablko. To díky své sladkokyselé chuti dělá s kečupem naprosté divy. Bude díky němu chuťově vyváženější, voňavější a jemnější.
Věřte, že děti se po něm budou moci utlouct a vy nebudete mít špatné svědomí, že do nich cpete nějakou umělotinu plnou éček a konzervantů.
A jak si tento domácí kečup připravit?
Suroviny:
- 3 kg rajčat
- 500 g sladkého jablka
- 250 g cibule
- 50 ml jablečného octa
- 1,5 lžíce soli
- 150 g cukru
- pepř
Postup:
Rajčata a jablka oloupejte. Následně nakrájejte rajčata, cibuli a jablka a dejte do hrnce vařit. Rajčata pustí hodně šťávy, ale v případě potřeby je možné nalít trochu vody. Vařte vše, dokud cibulka nezměkne a hustota nebude připomínat kečup. To znamená něco kolem hodiny. Když je kečup téměř hotový, přidejte sůl a cukr, ale za stálého míchání, abyste se vyhnuli spálení celé směsi. Pokud jsou po uplynutí doporučené doby varu v kečupu hrudky, rozmixujte je tyčovým mixérem.
Potom přidejte koření, jablečný ocet a převařte. Odstraňte z tepla, přelijte do vhodných nádob a utěsněte. Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout mezi teplými dekami.
Pak už je kečup připraven ke konzumaci a nám nezbývá než vám popřát dobrou chuť!