Nebýt ranního šálku kávy, zřejmě nevytáhnete paty z postele. Jenže jste včera usnuli u televize a ráno na vás čeká „překvapení“ v podobě otevřeného mléka, které zkyslo. Vaše ráno je v troskách. Nebo ne?
Pravda, že kávu s mlékem si asi tentokrát nedopřejete. Získáte však skvělou omluvu pro pečení brownies.
Ano, zkyslé mléko můžete použít při pečení. Co použít – dodá příjemné aroma sladkostem, jako jsou muffiny či koláče. Alespoň podle Dana Barbera, šéfkuchaře v michelinské restauraci Blue Hill v New Yorku.
Delikátní surovina
„Zkyslé mléko je ve skutečnosti delikátní pro vaření. Skvěle nahradí podmáslí. Můžete ho použít na palačinky nebo do těsta na sušenky. A nebudou chutnat kysele! Zkoušel jsem ho nechat mimo lednici hodně dlouho. Palačinky byly nadýchané a opravdu dobré.“
Šílený šéfkuchař? Spíše geniální šílenec. A ne, obavy z toho, že vám bude špatně, prý nejsou na místě.
Žádná otrava
Podle serveru Eat Clean způsobuje otravu z jídla jiná sada patogenů než ta, co se objevuje ve starším mléku. Pokud bude mít mléko plíseň, rozhodně neexperiemntujte a vyhoďte ho. Pokud však jednoduše zkysne, nebojte se z něj připravit ty nejlepší palačinky pod sluncem.
Kromě skvělého jídla navíc uděláte dobrý skutek pro planetu. Nebudete plýtvat něčím, co ještě může zalichotit vašim chuťovým buňkám.
Zdroj: The Huffington Post