Mnohým z nás koluje v hlavě myšlenka: „Proč nehubnu, když jím tak málo?“ Zde je však jádro problému. Cestou ke štíhlé linii nebo i obecně zdravému stravování není nejíst, nýbrž jíst. A často.
Pokud se ráno nasnídáte a dalších šest hodin váš žaludek nedostane žádný kalorický příjem, mozek zpozorní a začne ukládat zásoby „na horší časy“. Vaše tělo se zkrátka začne bát, že nebude mít co spalovat, a tak si schová něco k snědku na potom. Tedy energie, kterou byste měli mít k dispozici po následující tři až čtyři hodiny (to je doporučený interval příjmu jídla) bude v těle dělat jen neplechu. Jednoduše – budete tloustnout.
Když si navyknete stravovat se pravidelně, předejdete tak zbytečnému ukládání tuků a i váš trávicí systém bude šlapat jako hodinky. Jídlo byste samozřejmě měli prokládat dostatečným množstvím tekutin, aby se vám ve střevech netvořila fronta. Voda (nejlépe v té nejpůvodnější formě, čistá) vás také udrží bdělé a nebudete se cítit unavení.
Receptem na správné stravování je tedy pravidelnost. Menší porce a samozřejmě kvalitní potraviny. Neblahým trendem dnešní doby je kvantita, ne kvalita. Je těžké odolat všudypřítomným lákadlům supermarketů na kdejakou zlevněnou klobásu, ale zamyslete se, zda vám stojí ušetřených pět korun za nedopnutý knoflík u kalhot.