Houbařská sezona je v plném proudu, proto vám přinášíme několik mýtů, kvůli kterým třeba na houby nechodíte nebo je dokonce nejíte. A je to škoda, tyto dary lesa totiž patří mezi největší pochoutky.
Češi jsou na celém světě známí jako vášniví houbaři. Proto v létě, když je sezona hub na vrcholu, téměř každý obyvatel naší malebné zemičky vezme na nohy holínky, do ruky košík a vyrazí do lesa.
Existuje však i skupina lidí, která houby nejí, nesbírá a myslí si, že jsou dokonce zdraví škodlivé. Jistě už jste slyšeli zvěsti, že na otravu houbami je nejlepší napít se mléka nebo že nevadí, když se sbírají do igelitky.
Pojďte se na ty největší mýty o houbách, které se tradují už po generace, podívat s námi.
1. mýtus: Houby se musí uříznout hned u země
Realita je taková, že houby neuřezáváme, ale kroutivým pohybem vylamujeme, abychom neporušili podhoubí. Pokud to dodržíme, z podhoubí vyroste další exemplář.
2. mýtus: Houby můžete sbírat do igelitky
Houby sbírejte do košíků, kde k nim může vzduch a mohou dýchat. Takové zapařené houby v igelitce nebo uskladněné v kufru auta, do kterého praží slunce, vám rozhodně neudělají dobře.
3. mýtus: U šupinatých hub je nutné loupat klobouk
Zcela mylná je povídačka o tom, že je správné oloupat šupinatým houbám nebo klouzkům klobouky. Naopak, povrch klobouku a jeho svrchní vrstva představují největší koncentraci pro člověka zdravých látek.
4. mýtus: Na houby se nesmí pít alkohol
Ve skutečnosti lze alkohol k houbám konzumovat stejně jako k jiným pokrmům a stejně jako v kombinaci s jinými jídly platí, že pokud to člověk s alkoholem přežene, má pak zažívací potíže, ale nemůže za to ono jídlo z hub.
5. mýtus: Jídla z hub si nikdy neohřívejte
Když je jídlo z hub správně tepelně upravené a následně uskladněné v lednici, není důvod si ho druhý den neohřát. Dokonce se říká, že taková houbová omáčka je druhý den ještě chutnější.
6. mýtus: Každá okousaná houba od zvířat je jedlá
Například muchomůrka červená je oblíbenou pochoutkou veverek a my bychom její pozření odnesli pěknou otravou. Stejně tak i plži a červi rádi okusují prašivky, protože na ně jed nepůsobí.
7. mýtus: Sušené houby se nemusí tepelně upravovat
Sušené houby se samozřejmě tepelně upravovat musí, mohou totiž obsahovat zárodky salmonel. Prevencí je právě tepelná úprava, a to alespoň po dobu deseti minut při teplotě 80 °C.