Kaskadér Wu Yongning: Nebezpečné kousky na mrakodrapech ho stály život. Chtěl jimi zaplatit svatbu a výdaje na léčbu matky

Kaskadér Wu Yongning: Nebezpečné kousky na mrakodrapech ho stály život
Zdroj: Pixabay

Šestadvacetiletý Wu Yongning splňoval definici skutečné internetové senzace. Jeho specializací bylo předvádění nebezpečných kaskadérských kousků na výškových budovách. Jeho videa, v nichž visel za ruce nebo nohy vysoko nad zemí, nasbíraly miliony zhlédnutí. Pak ho ale potkal krutý konec.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 06. 2024 16:00

Peníze se Wuovi jen hrnuly. Navíc měl v plánu oženit se se svou přítelkyní. Ale i takový zkušený lezec jako on ztratil jednoho dne, v tomto případě, pomyslnou půdu pod nohama...

Kdo byl Wu Yongning?

Wu Yongning byl horolezecký nadšenec, který se proslavil prováděním takových kousků na vysokých budovách, při nichž většině lidem tuhla krev v žilách. Nic pro něho nebylo nemožné. Kráčel po velmi úzkých římsách a dělal salta a stojky na okrajích mrakodrapů. A to vše bez jakéhokoli zajištění.

Někdy vystupoval sólo, jindy jeho počínání přihlíželi ohromení kolemjdoucí. Do roku 2017 zveřejnil Wu přes 500 videí a živých přenosů na populární čínské platformě Huoshan. Jeho motivací byl adrenalin a také touha zlepšit svou finanční situaci. Díky tomu, že se mu podařilo nalákat více než milion fanoušků, si vydělal okolo 83 000 dolarů. To ale nebylo zdaleka vše. Svá kaskadérská vystoupení zveřejnil i na dalších webech. Přesná částka tak není známá.

Smrt zachycená na kameře

Doposud nejodvážnější výzvu si Wu přichystal na počátek listopadu 2017. Měl vyšplhat na budovu ve městě Čchang-ša. To se mu i podařilo. Pak se ale měl držet rukama pouze okraje a přitahovat se tam a zpět. To také zvládl. Když chtěl ale znovu vyšplhat na střechu, nemohl se nohama zachytit o nic pevného. Po 15 sekundách se vlivem únavy a stresu pustil. Vše bylo zaznamenáno na kameru. Smrt potvrdila jeho přítelkyně.

Proč si ale vybral zrovna tuto nebezpečnou budovu Huayuan International Centre? Prý mělo jít o jakousi podivnou soutěž či sázku. Pokud by vyhrál, měl by peníze na svatbu i na účty za lékařskou péči pro svou matku.

Něco se musí změnit

Šokující video se smrtí Wua vedlo k debatám o etice kaskadérských kousků, které jsou prováděny za účelem splnění nějaké výzvy, po níž následuje finanční odměna. Na vině byly samozřejmě i platformy, kde své kousky zveřejňoval. Tím, že mu umožnili videa nahrát, ho v tom prakticky podporovali. Někteří Wuovi příbuzní navíc vypověděli, že mu za to některé weby i platily. Příjmy mu tak nešly evidentně jen z fanoušků a reklam.

Ostatně i jeho fanoušci mu dávali tipy na další kaskadérská vystoupení a povzbuzovali ho v jeho konání, což mělo také vliv na to, jak skončil. Bohužel ale není jediný, kdo kvůli slávě a penězům přišel o život. Třeba Rus Andrej Retrovskij se v říjnu roku 2015 zřítil z devítipatrové budovy, neboť se mu přetrhlo lano. O tři roky později zemřel italský teenager Andrea Barone poté, co vyšplhal na milánské obchodní centrum, aby si tam udělal "extrémní selfie". A podobných případů bude přibývat. Dokud bude možné si na sociálních sítích vydělat rychle relativně velkou sumu peněz, situace se nezmění.

Zdroje informací:
Thesun.co.uk: Who Was Wu Yongning and how did he fall from China's Huayuan International Centre?
Allthatsinteresting.com: The Tragic Story Of Wu Yongning, The 26-Year-Old Daredevil Who Fell From A Skyscraper

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Související články

Další články