Den svatého Martina, světce, který avizuje příchod zimy, patří k oblíbeným gastronomickým svátkům. Kdy se můžete napít prvního vína nového ročníku a proč by na stole nemělo chybět kynuté těsto, třeba v podobě mužíčků zvaných Stutenkerl?
Martin na bílém koni je tu! Navzdory tomu, že se nejedná o státní svátek, patří 11. listopad k významným podzimním dnům, s nímž se pojí nemálo tradic a zvyků. A všechny mají něco společného se skutečnou osobou Martinem z Tours. Kdo to byl a proč ho milují nejen labužníci?
Legenda o plášti svatého Martina
Martin z Tours, původně voják a později misionář, se narodil na počátku 4. století. Ve Francii zakládal první kláštery a traduje se, že když se jednoho zimního večera vracel do vojenského tábora, u bran města Amiens potkal mrznoucího žebráka, kterého neměl čím obdarovat. Proto pohotově mečem rozpůlil svůj důstojnický plášť a na kost zkřehlého nebožáka přikryl.
Později se Martinovi zjevil anděl v polovině téhož pláště (někdo však říká, že to byl Ježíš), jenž mu sdělil, že je vyvolený samotným Kristem a směřuje k duchovnímu znovuzrození. Na tento popud se Martin nechal pokřtít ve jménu Páně a z vojáka se stal biskup.
Zemřel 8. listopadu ve věku asi 80 let a pohřben byl 11. listopadu, v den, který byl později uznán jako jeho svátek. Představuje oslavu lidskosti, dobu hodování a radosti. I proto vznikly tradice, jako je pečení šťavnatých husiček (svým kejháním prý kdysi prozradily úkryt světce, takže dodnes končí na pekáči) a pití prvních vín nového ročníku.
Svatomartinské víno a sladké pečivo
Obecně uznávaná zvyklost říká, že Svatomartinským vínem si máte přiťuknout 11. listopadu, a to přesně v 11 hodin a 11 minut. Od této chvíle se smí podávat veškeré slavnostní dobroty, mezi které už léta patří nejen pečené husy, ale i koláče a jiné sladké pečivo, kupříkladu pšeničné rohlíčky nazývané martiny, roháče, martinské podkovy (neboli vandrovnice) ohnuté do půlměsíce či sladké kynuté těsto ve tvaru muže, jemuž se v německy mluvících zemích říká Stutenkerl nebo Wackmann (zastupuje samotného Martina). Obvykle jsou tito mužíčci dozdobeni rozinkami a malými hliněnými dýmkami, díky kterým Martin vypadá méně jako biskup a víc jako normální chlap.
Stutenkerl: Sladké kynuté těsto ve tvaru muže
Pokud si na ně troufnete, budete potřebovat 250 g hrubé mouky, 250 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 malou lžičku soli, 100 g rozpuštěného másla, 1 celé vejce, 2 žloutky (jeden přijde na potření), 200 ml mléka, 1 kostičku kvasnic, rozinky na oči a knoflíky a vykrajovátko ve tvaru postavy.
Droždí rozdrobte do misky a přidejte špetku cukru a 2 lžičky hladké mouky. Pak společně třete, dokud se obě suroviny nespojí v kaši. Tu zalijte trochou ohřátého mléka, promíchejte a nechte odpočinout 10 minut na teplém místě. V míse smíchejte zbylou mouku a všechny ostatní suroviny a společně s kváskem zadělejte těsto. Vypracujte jej do hladka a nechte hodinu kynout pod utěrkou.
Až těsto zdvojnásobí svůj objem, přendejte ho na pomoučený vál, rozdělte na kousky, pomocí válečku rozválejte na tloušťku 1 centimetru a vykrojte mužíčky. Opět nechte 30 minut nakynout. Následně těsto potřete mlékem se žloutkem, vytvořte oči a knoflíky pomocí rozinek, případně přidejte hliněné dýmky, pokud je máte. Pečte při 180 °C dozlatova. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Zdroje informací:
Wikipedia.org
Britannica.com