Klára (33): Odjela jsem na dovolenou bez manžela a dcery. Až na překvapivou výjimku mě všichni odsoudili

Příběhy o tchánech a tchyních: Odjela jsem na dovolenou bez manžela a dcery. Až na překvapivou výjimku mě všichni odsoudili
Zdroj: Freepik

Klára se rozhodla nechat doma muže a tříletou dcerku a vydat se na týden sama k moři. Podporu nenašla u matky ani kamarádek, ale kupodivu u tchyně. Týden o samotě jí dost možná změnil život k lepšímu.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 15. 07. 2024 11:30

Nikdy jsem sama necestovala, ale došla jsem do bodu, kdy jsem potřebovala na chvíli odjet od rodiny. Nelituji, bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí. Kamarádky mi jen záviděly. Naštěstí mě manžel i tchyně podpořili.

Poslední roky jsem jen makala

Už jsem si ani nepamatovala, kdy jsem si doopravdy odpočinula. Po vysoké škole jsem vzala dvě práce, abych si mohla dovolit podnájem a slušný život. Brzy jsem poznala Petra a za rok se plánovala svatba, rekonstrukce bytu a pak už jsem byla těhotná. Nebylo to snadné období, měla jsem rizikové těhotenství a těžký porod.

Člověk by si myslel, že pak za odměnu zažije poklidnou mateřskou, ale ani nápad! Manžel přišel o práci, oba jsme sháněli peníze, jak se dalo. Nevyspala jsem se několik let a už jsem ani nevěděla, jaké to je mít volný víkend nebo nějaké lenošení. Petr si aspoň občas odjel na hory s přáteli, když potřeboval vypnout. Já jsem nic takového nezažila.

Dovolená s dvouletou dcerou byla fajn, ale ani tam jsem si nemohla patřičně vyčistit hlavu. Proto jsem se rozhodla letos nechat tříletou dceru s Petrem u tchyně na chalupě a odjet sama k moři. Svůj nápad jsem s ním samozřejmě nejdřív konzultovala. Naprosto mě pochopil i podpořil a já si celá šťastná vybrala oblíbenou destinaci. Moje kamarádka byla v šoku.

Kamarádky mi vyčetly, že nemám mateřský pud

Tak mě to nikam netáhlo aspoň šest let a kluky bych stejně samotný nenechala. Jednou jsem máma a musím se vzdát radovánek,“ řekla nekompromisně. Mám dojem, že mi možná můj únik od povinností závidí. Nikdo by jí ty dva zlobivé chlapečky totiž nepohlídal.

Další kamarádky se také na můj plán tvářily rozpačitě, jako by mi to nikdo nepřál. „Nebojíš se, že se zrovna něco stane? A co kdyby se nedejbože stalo něco tobě? Já bych si to vyčítala, nestálo by mi to za týden klidu,“ děsila mě jedna moje známá, která se bojí opravdu úplně všeho a ráda vymýšlí katastrofické scénáře.

Moje máma tomu nasadila korunu, protože mi vynadala. „To je prostě doba, ženská si odletí k móři. Já nebyla u moře dvacet let a ani by mě nenapadlo myslet jen na sebe. Ale ty jsi citlivka, tak snad ti ten tejden bude stačit, aby ses tady pak zase nezhroutila,“ zkritizovala mě. Postěžovala jsem si tchyni a ta mě nečekaně potěšila.

Učinila jsem nejlepší rozhodnutí v životě

Tchyně mě poplácala po zádech a řekla mi, že jsem naopak moc statečná. Podle ní si spousta ženských nechce přiznat, že jeden týden se bez nich rodina obejde. Navíc by měly strach být samy se sebou, aby mohly nedejbože uvažovat o vlastním životě. Dodala mi kuráž na cestu, které jsem se přeci jen trošku obávala.

„Kdyby dřív byla možnost, taky bychom jezdily. Jen si užij a dělej to pravidelně, sem tam víkend o samotě není na škodu!“ ujišťovala mě a měla pravdu. V Řecku jsem si báječně odpočinula, užila si každou minutu a vrátila se natěšená domů. Bylo to skvělé rozhodnutí a nelituju. Jen asi přehodnotím některá svoje přátelství.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články