Moderátorka CNN Prima news Markéta Fialová prozradila magazínu Lifee.cz oblíbený rodinný recept, který připravuje svým dvěma dcerám, Almě a Emmě. Její koláč s kysaným zelím je ideální podzimní oběd nebo večeře, která zasytí celou rodinu, a pochutnají si na něm dokonce i vegetariáni. Do zelí navíc moderátorka přidává bylinku, která má příjemně štiplavou chuť a působí proti nadýmání.
Moderátorka Markéta Fialová (53) je velkou gurmánkou, byť se to při pohledu na její štíhlou postavu nezdá. Aktuálně se stravuje metodou přerušovaného půstu, takže večer už jí nezbývá než jen hledat inspiraci na stránkách časopisů. Ale i to si prý dokáže vychutnat.
"Moje sestra mi už spoustu let předplácí jeden kuchařský časopis, takže já si listuji tím časopisem, vidím barevné obrázky a představuji si, jak to bude chutnat," popisuje v talkshow Na kafeečko svoji večerní kratochvíli. "Málokdy vařím přesně podle receptu, a abych něco odměřovala, to kromě cukrařiny nedělám. Ale hrozně mě to baví," přiznává jedna z našich nejznámějších televizních moderátorek.
Doporučené video: Markéta Fialová v talkshow Na kafeečko
Markéta Fialová ráda vaří i peče pro dcery
Obě dcery Markéty Fialové už zvládají vařit samy, a jak moderátorka prozradila, trénovala je v této disciplíně během pandemie covidu, kdy měly za úkol na střídačku vařit pro celou rodinu. Nakonec si vaření zamilovaly, a dokonce se začaly předhánět v nápaditých receptech.
V pořadu Na kafeečko prozradila Markéta Fialová chutný podzimní recept na jejich oblíbené rodinné jídlo - koláč s kysaným zelím. "Recept vznikl jako z nouze ctnost a opravdu je to moc dobré. Když se odněkud vrací má starší dcera, tak si vždy přeje udělat tento koláč. Je to jednoduché a zamilují si ho všichni, kteří mají rádi kysané zelí," vysvětluje krátkovlasá ikona televizní obrazovky. Potřebovat budete jen základní suroviny - kysané zelí, nivu, saturejku a listové těsto. "Listové těsto je kupované, s tím se nedělám. Jednou jsem ho zkoušela udělat, ale opravdu je to hodně pracné," upřesňuje Fialová.
Koláč s kysaným zelím podle Markéty Fialové
Na koláč s kysaným zelím budete potřebovat: Listové těsto, kysané zelí, nivu, rajčatovou passatu (pyré), strouhanku, saturejku, lněné semínko.
Příprava: Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu polovinu dáme do kulaté nízké formy na pečení. Potřeme ho rajčatovou passatou a trochu vysypeme strouhankou, která stáhne vlhkost kysaného zelí. Kysané zelí hodně vymačkáme, aby v něm nebylo moc vody, a poklademe jej do formy.
Posypeme saturejkou, která má příjemně štiplavou pepřovou chuť a k zelí se skvěle hodí, navíc snižuje nadýmání. Na to klademe ještě plátky rajčat a hodně nivy. Překryjeme druhou polovinou těsta a propícháme ho vidličkou, aby mohla unikat pára. Potřeme rukou namočenou do studené vody a posypeme lněným semínkem. Dáme péct na 230 °C. Když těsto začne zlátnout, stáhneme na 180 °C a pečeme do zlatova.
Na fotografie moderátorky Markéty Fialové s dcerami, které si zamilovaly koláč s kysaným zelím, se můžete podívat v naší fotogalerii.