Ingrid (34): Děti mě nenávidí a manžel se mnou nemluví. Kvůli strachu ze žraloků jsem totiž zrušila dovolenou u moře

Ingrid (34): Děti mě nenávidí a manžel se mnou nemluví. Kvůli strachu ze žraloků jsem totiž zrušila dovolenou u moře
Zdroj: Freepik

Ingrid zrušila letní dovolenou u moře jen několik týdnů před termínem odjezdu. Měla totiž panický strach ze žraloků a bála se, že se její rodině něco stane. Teď má doma dusno, protože děti jsou zklamané, že nikam nepojedou. A pořádně tím naštvala i manžela.

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 07. 2023 10:00

Dovolenou u moře jsme si nadělili k Vánocům. Děti byly nadšené, plánovaly celé dny strávit ve vodě. Manžel se těšil, jak si odpočine, protože od té doby, co ve firmě povýšil, někdy musí pracovat i o víkendech. A já měla radost z toho, že se rodina těší. Přešlo půl roku a všechno je jinak...

Vyděsily mě zprávy o žralocích

Na zprávy moc nekoukám, ale když se před několika týdny začaly objevovat informace o útocích žraloků, dostalo se to také ke mně. Nechápala jsem, jak je možné, že k něčemu takovému mohlo dojít i v letoviscích, kam chodí spousta lidí. Myslela jsem, že to tam mají nějak vyřešené.

Kolegové v práci fascinovaně koukali na záběry útoku žraloka v Egyptě. Nedalo se tomu vyhnout, tak jsem se podívala i já. Toho dne už jsem nemohla nic jíst. Bylo mi špatně z představy, co ten obří tvor dokáže v průběhu několika vteřin.

Pak nějací Češi natočili žraloka v Chorvatsku a psalo se také o tom, že letos byl spatřen i v Řecku. Každý den někdo přišel s další zprávou a vypadalo to, že žraloci jsou snad všude. Člověk aby se bál zapnout televizi. Jen jsem čekala, kdy se trojúhelníková ploutev objeví ve Vltavě.

Zrušila jsem dovolenou u moře

Bylo toho na mě moc. V práci se před letními dovolenými finišovala spousta věcí, ne všechno fungovalo, takže jsme byli pod tlakem. Do toho konec školního roku a spousta učení s dětmi kvůli písemkám. A pak ti žraloci. Dokonce se mi o nich zdálo.

Jednoho večera, když už doma všichni spali, jsem ještě kontrolovala nějaké výkazy. Oči se mi klížily a usnula jsem za stolem. Zdálo se mi, že jsem s dětmi na pláži, když tu najednou syn zmizel pod vodní hladinou. Po něm dcera a následně něco zatahalo za nohu i mě. Nemůžu dýchat, všude kolem je voda, zmatek a krev...

Probudila jsem se s výkřikem a celá zpocená. Manžel přiběhl z ložnice a ustaraně na mě koukal. „To nic, jen se mi něco zdálo," řekla jsem mu a poslala ho spát. Pohladil mě po zádech a dal mi pusu na čelo. Ale vůbec to nepomáhalo. Srdce mi bušilo a ve spáncích jsem cítila tlak. A pak jsem sedla k počítači a zrušila naši dovolenou u moře.

Rodina je na mě pořádně naštvaná

V následujících dnech jsem přemýšlela nad tím, jestli to bylo správné rozhodnutí. Asi by se to dalo vzít zpátky, ale já měla pořád strach ze žraloků. Trochu mě překvapil storno poplatek, který byl několik týdnů před termínem dovolené už trochu vyšší, ale nedalo se nic dělat. A když se peníze vrátily na manželův účet, musela jsem jít s pravdou ven.

Asi nemá smysl popisovat detailně, jaké peklo doma nastalo. Nejdřív nikdo nic nechápal, pak se děti rozbrečely a můj manžel, který je obvykle kliďas, mi pořádně vyhuboval. Nevěděla jsem, co jim na to mám říct. Jistě, byli v právu, ale já měla svoje důvody. Bála jsem se, že se jim u moře něco stane. Nebo jsem měla jednat jinak? Kdyby k něčem došlo, nikdy bych si to neodpustila.

Když děti odcházely na prázdniny k babičce, nedočkala jsem se objetí. Pořád mě nenávidí. A místo toho, abychom si s manželem užívali, že jsme teď doma jen my dva, máme tichou domácnost. Nemluví se mnou a mám pocit, že schválně zůstává v práci déle.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vysmátý spisovatel Patrik Hartl má obavy ze StarDance: Nejvíc se bojím vlastní hysterie a svých blbých keců

Vysmátý spisovatel Patrik Hartl má obavy ze StarDance: Nejvíc se bojím vlastní hysterie a svých blbých keců

Související články

Další články