Mirka (57): Manžel propadl alkoholu, stálo ho to život. Můj nový partner jede ve stejných kolejích

Mirka (57): Manžel propadl alkoholu, stálo ho to život. Můj nový partner jede ve stejných kolejích
Zdroj: Pixabay

Mirka před lety pochovala manžela, kterému se stal osudným alkohol. Její život se obrátil naruby. Když poznala Miloše, zdálo se, že bude znovu šťastná. To ale jen do chvíle, než se ukázalo, že i Miloš má kladný vztah k pití.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 28. 04. 2022 07:00

Můj bývalý manžel Jiří měl vždycky problémy s pitím. Nikdy nevěděl, kdy má dost. Poslední roky nesl jasné znaky alkoholika. Nakonec mu jeho závislost vzala život. Dlouho jsem se z jeho smrti vzpamatovávala. Po několika letech jsem se znovu zamilovala, ale můj současný partner má stejný problém. Alkohol je u něj na prvním místě.

Manžel byl alkoholik

Když nám s Jirkou bylo dvacet a odpoledne jsme trávili na zahrádce hospody a popíjeli chmelený mok, nepřišlo mi na tom nic divného. Kdo se v mládí sem tam nenapil? Jiří ale s přibývajícími roky dávku alkoholu zvyšoval. Vždycky si našel důvod, proč se napít. První krize v manželství kvůli alkoholu přišla po deseti letech.

Dostal na výběr - buď já s dětmi, nebo láhev rumu. Tehdy zvolil správně. S pitím na nějaký čas seknul. Znovu se k němu ve veliké míře vrátil v době, kdy přišel o zaměstnání. Dlouhý čas nemohl najít práci, a tak seděl doma s pivem, nebo v hospodě nad panákem. Děti ho svého času neznaly jinak než opilého. Jirku jsem milovala, a i když jsem mu vyhrožovala, že ho kvůli alkoholu opustím, nebyla to pravda.

Byla jsem připravena mu pomoci a nenechat ho padnout na dno. Netušila jsem však, že souboj s alkoholikem je mimořádně složitý. Když děti odrostly a vylétly z rodného hnízda, Jirka začal zase hodně pít. A když říkám hodně, myslím vážně hodně. Nebylo dne, kdy by byl střízlivý. Dostal se do bludného kolotoče, který se točil příliš rychle.

Alkohol stál manžela život

Před šesti lety jsem ho našla doma udušeného zvratky. Nepřeji nikomu něco takového zažít. Najít milovanou osobu bez známek života... Moji psychiku to zcela odrovnalo. Několik let jsem musela docházet k psychologovi. Bojovala jsem se vztekem na manžela, že mě tady nechal. Současně jsem cítila velikou citovou ztrátu, která mě sžírala.

Po několika letech jsem zase stála nohama na zemi. Už jsem ale byla jiná. Život už mi nedával tolik radosti. Nikoho jsem si k sobě nechtěla pustit. Na svět jsem se dívala v černých barvách. Až Miloš (63) mi do něj vnesl zase trochu světla. Nemyslela jsem si, že bych se po smrti manžela mohla ještě zamilovat. A v mém věku? Přišlo mi to jako fantasmagorie.

Věděla jsem ale, že nechci strávit stáří sama, a tak jsem našemu vztahu dala šanci. Jen jsem si více chránila svůj život. Bydleli jsme odděleně a náš vztah budovali pěkně krok po kroku. Nic nenasvědčovalo tomu, že bych se měla tolik bát. Miloš je hodný a pokorný člověk. Udělala jsem mu ve svém životě místo.

Nový partner je také alkoholik

I když mám trochu výčitky vůči Jirkovi, do Miloše jsem se zamilovala. Má podobnou povahu a vlastně toho mají hodně společného. Když jsme s Milošem začali žít spolu, odhalovala jsem i jeho stinné stránky. Nejvíc zabolela ta, kterou jsem už znala od Jirky. Miloš má blízký vztah k alkoholu. Možná téměř totožný. Jakmile mi to došlo a moje žárovička se rudě rozblikala, musela jsem jednat.

Miloš do té chvíle nevěděl, na co můj manžel zemřel. Na rovinu jsem mu řekla, že pokud má alkohol na prvním místě, je konec. Nechci to celé zažívat znovu. Miloš mě opíjí řečičkami, že to má pod kontrolou. Jenže neví, že to není pravda. Podobnými bludy mě krmil i manžel. A jak to dopadlo. Nechci o Miloše přijít, ale dalšího alkoholika ve svém životě nesnesu. Doufám, že on neudělá stejnou chybu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články