PORADNA: Co je polyamorie a jak (ne)funguje ve skutečném životě, vysvětluje psycholožka

PORADNA: Co je polyamorie a jak (ne)funguje ve skutečném životě, vysvětluje psycholožka
Zdroj: Freepik

V poslední době se stále častěji mluví o polyamorii, ke které se otevřeně hlásí spousta lidí. Jak v takových svazcích může fungovat důvěra? Co je potřeba, aby takový vztah vydržel? Jací lidé se do vztahů s více partnery pouštějí? Na to odpoví zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 08. 07. 2021 12:00

Polyamorii já osobně vnímám jako jakýsi módní výstřelek, znám několik polyamorických párů, kde je to spíše o tom, že chtějí vyzkoušet něco nového, chtějí se odlišit, vyniknout, upoutat na sebe pozornost.

Polyamorie z pohledu psychoterapeutky Sylvie Samsonové

Na dotaz, zda může takový vztah vydržet, odpovím svou otázkou: Jak mají polyamorické páry vyřešenu právní otázku věci? Je to zejména majetkoprávní vyrovnání:

  • Čí je auto, které si koupí 3 lidé z polyamorického vztahu? Mnohdy je problém se domluvit ve dvou, jak to řeší ve třech?
  • Časem vznikají zásadnější věci, kdo bude dědit, pokud se s někým z nich něco stane?
  • Jak budou vychovávat děti a jak jim vysvětlí, že maminka teď jede na dovolenou se strejdou Karlem a tatínek bude mít doma místo maminky tetu Helenu?
  • České právo neumožňuje uzavřít sňatek s vícero lidmi, ani registrované partnerství, jak budou řešit všechny tyto věci, které uvádím výše?

Pokud se mě ptáte, co mají páry udělat proto, aby jim vztah vydržel, moje odpověď je snadná – musí mít právně (tedy smluvně) dořešeny odpovědi na všechny výše uvedené otázky (a nejen ty…). Velmi důrazně bych si dovolila apelovat na to, zda se budou do těchto vztahů pořizovat děti. Už samotná výroba dětí bude zajímavá z pohledu „kdo je otec“. Pak je zde otázka výchovy. A vůbec si nedovolím odhadovat dopady těchto vztahů na psychiku dětí, zatím jde jen o velmi malý vzorek.

Dobrodružství polyamorie

Jací lidé se pouštějí do vztahů s více partnery? Klienti, se kterými jsem měla možnost pracovat, byli skvělí lidé, kteří toužili po dobrodružství. Jednalo se o osoby do 33 let věku.

Polyamoričtí lidé nejsou exoti, jsou to běžní lidé, jako každý z nás, jen s tím rozdílem, že v sobě neumí potlačit svoje pudy. Žena má v mozku zakódováno, že hledá toho „nejvhodnějšího dárce spermatu pro pořízení dětí" a zároveň otce, který zabezpečí matku a děti. Na druhé straně pak muži hledají tu „nejvhodnější partnerku pro početí" a nejlepší pečovatelku pro jejich děti.

Většina lidí tento pud řeší jinak, udělá výběr a s tím „nejvhodnějším“ si pak založí rodinu, a když nejvhodnější není, tak se rozejdou/rozvedou a začnou si hledat nového partnera/ku. Ze své praxe neznám žádný polyamorický pár, který by společný vztah udržel více než 3 roky. Ale to je samozřejmě jen z mojí praxe, tedy malý vzorek, konkrétně se jedná o sedm vztahů.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články