Tobiáš (29): Nemám rád své vlastní dítě. Mohou za to okolnosti, za jakých bylo počato

Tobiáš (29): Nemám rád své vlastní dítě. Mohou za to okolnosti, za jakých bylo počato
Zdroj: Unsplash

Že rodičovství není jednoduché, ví snad každý. Přesto většina rodičů může říct, že svoje dítě miluje a nikdy by ho neopustila. Tobiáš to má ale jinak. S rolí otce se stále nemůže smířit.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 05. 08. 2021 08:00

Před rokem a půl se mně a mé přítelkyni Olze (27) narodila dcera Beátka. Byla to pro nás obrovská změna. Na rozdíl ode mě si ovšem Olina přivykla na nový pořádek snáz, já se s ním nemohu smířit dodnes. Důvod je jasný, já dítě jsem nechtěl.

Přítelkyně mi dala nůž na krk

S Olgou jsem začal chodit před šesti lety. Velmi rychle jsme se sestěhovali. Měl jsem ji opravdu moc rád. Jediné, na čem jsme se neshodli, byla naše společná budoucnost. Olga mi hned na začátku vztahu dala jasně najevo, že si přeje děti. Nebránil jsem jí v tom, také jsem si děti jednou přál. Avšak na čem jsem se neshodli, byl čas, kdy jej mít.

Já si naivně myslel, že s ním počítá až po třicítce, ona ale děti chtěla hned. Když po pěti letech vztahu přišla s tím, že bychom na nich měli začít pracovat, byl jsem dost vyvedený z míry. „Pokud jsi proti, chápu to, ale bude to znamenat rozchod. Nechci s tím čekat, až bude pozdě,“ řekla mi při jedné z našich diskuzí.

Myslel jsem, že po narození dítěte změním názor

A tak mi nezbylo nic jiného než souhlasit, o Olgu jsem prostě přijít nechtěl. Když přišla s tím, že je těhotná, byl jsem neskutečně nervózní. Myslel jsem si, že se nám to hned na první pokus nepovede, ale ouha. Svoji nelibost jsem se snažil co nejlépe skrýt. Upřímně jsem se na dítě netěšil. Chtěl jsem žít dál takový život, jaký jsme vedli.

Přesto jsem odmítl utéct od zodpovědnosti a doufal jsem, že až se nám dítě narodí, zaplaví mě vlna lásky a moje pochyby prostě zmizí. Byla blbost si něco takového myslet, žádná změna po narození Beátky samozřejmě nepřišla.

Nenavázal jsem s dcerou vztah

Pořád doufám, že se z toho zlého snu vzbudím a budu žít jako předtím. Vím, jak nereálně to zní, a vím, že se to nikdy nestane. Moji nelibost k novému uspořádání nejvíc odnáší Beátka.

Ještě jsem s ní nenavázal vztah. Nerad si s ní hraji, nerad ji držím a celkově s ní nerad trávím čas. Za rok a půl, co je na světě, jsem s ní nebyl ani jednou sám. Už i Olga vycítila, že náš vztah není úplně nejlepší, a proto mi ji nechce svěřovat. Já se jí nedivím.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články