Medvědí česnek v kuchyni: Připravte si báječná míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem

Medvědí česnek se už začíná objevovat v přírodě a v našich kuchyních. Kromě tradičního pesta najde uplatnění také v mnoha chutných receptech. Zkusili jste někdy medvědím česnekem oživit míchaná vejce?

Jana Jánská
Jana Jánská 14. 03. 2025 14:00

Oblíbenou rostlinou, kterou brzy na jaře nacházíme ve volné přírodě, je medvědí česnek. Jeho listy krásně voní po česneku a v jarní přírodě jsou nepřehlédnutelné, a to zvlášť proto, že tam, kde se rostlině daří, vytváří velké souvislé porosty. Nepotřebujeme mnoho listů, abychom z nich připravili chutné pesto, které vydrží až do další sezóny.

Listy jsou skvělé ke zdobení a dochucování jídel, část si zmrazíme nebo nasušíme a používáme všude tam, kde bychom jinak použili obyčejný česnek. Náš jarní tip jsou míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem.

Nová sezóna na zahradě

Pro ty, kdo mají zahradu, nastává čas přípravy záhonů na nové pěstitelské období. Některé choulostivé sazenice je potřeba předpěstovat za oknem, aby byly dostatečně silné, až pomine nebezpečí ranních mrazíků. Jedná se především o rajčata, papriky, ale také lilek, který je na teplo zvlášť náročný.

Na venkovních záhonech začínáme s výsevy teplotně méně náročné zeleniny a staráme se o skleníky a fóliovníky.

Recepty našich babiček

Přestože se těšíme na začínající jaro a probouzející se přírodu, pravdou je, že pranostiky našich předků nelžou a hřejivé dny se zatím budou střídat s těmi chladnými. Pak je čas sáhnout po osvědčených receptech našich babiček a vyzkoušet něco z jejich repertoáru.

Spotřebovat bychom měli brambory a jablka z loňské úrody. Mrazničky a komory ještě zdaleka nejsou prázdné, proto chladné dny využijeme k vaření těch nejlepších jídel, která si pamatujeme z našeho dětství. A jako sladkou tečku si můžeme dopřát třeba báječný perník.

Související články

Další články