Mikro trend léta 2024: Paisley motiv zahnuté kapky je zpět s plnou parádou a sluší letním kouskům i džínovině

Mikro trend léta 2024: Paisley motiv zahnuté kapky je zpět s plnou parádou a sluší letním kouskům i džínovině
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Plavky se strukturálním vzorem paisley, Calzedonia, 1 999 KčPlážový přehoz, Lascana, 1 000 KčVzdušné kalhoty s potisky, Kaffe, 990 KčŠaty ke kolenům se zavinovacím efektem, Anna Field, 649 Kč+ 29 fotek+ 30 fotek

K létu neodmyslitelně patří. Motiv zahnuté kapky nazývaný paisley. Vzor z perských koberců, který sluší letním kouskům a letos si opět zabírá vysokou pozici mezi oblíbenými letními motivy. Patříte mezi jeho fanoušky?

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 08. 07. 2024 09:30

S rostoucí oblibou stylu boho a také s rostoucími teplotami zaplavují opět ulice oblíbené etno motivy. Aby ne, letním kouskům velmi sluší a bez vzorovaných prvků by to nebyla ta správná letní podívaná. Opět ale mezi nimi vyniká důvěrně známý motiv, který byl posledních pár sezón trochu opomíjen, paisley.

Z koberců na šálu a ještě dál

Jeho název sice nese město ve Skotsku, kde poprvé jako módní potisk tento typický tvar kapky ověnčený etnickými detaily vznikl. Prapůvod motivu ale logicky leží o mnoho dál na východ. Přesněji v Persii, na území dnešního Íránu, kde zdobil především vyhlášené koberce. Skotské město Paisley vtisklo výrazný orientální motiv na začátku 19. století na šály a celosvětová módní kariéra okouzlujícího vzoru mohla začít.

Paisley zdobí nově i denim

Dnes tedy paisley zdobí řadu aktuálních módních kousků. U některých byste to ani nečekali. Najdete jej tak i na teniskách nebo kšiltovkách a velmi neotřele působí typicky zahnuté kapky jako zdobný motiv džínoviny.

Místo pestrých barev jen výrazná struktura

Nejoblíbenější ale jsou právě v létě různé plážové kousky a doplňky, kterým paisley motivy velmi sluší. Barevné i tón v tónu, variant je vždy celá řada. Nás velmi zaujal paisley detail na plavkách Calzedonia, kde se objevuje jen jako strukturální prvek bez barevného zvýraznění a působí velmi decentně a elegantně. Etno vlnu jako by v něm ani nebylo třeba hledat.

A tímto směrem se mohou odvíjet i vaše oblíbené letní stylingy okořeněné Paisley motivy. Můžete, ale nemusíte hýřit barvami ani etno vlivy, elegantní variantu motivu lze využít i jako monochromatický potisk nebo právě nenápadnou strukturu, do paisley detailů se ale v létě 2024 rozhodně vyplatí investovat.

Vyberte si některý z aktuálních módních kousků ověnčený paisley motivy. Celou řadu tipů najdete v galerii pod článkem.

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články